Thursday, May 21, 2009

ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΑΣΩΠΟΣ: Πίνουμε «βούρκο»...



Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Μεγάλη ανησυχία, αλλά και αγανάκτηση για το διαχρονικό έγκλημα κατά των κατοίκων των Οινοφύτων και τη στήριξη στους βιομηχάνους της περιοχής, κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στα Οινόφυτα, όπου στις βρύσες των σπιτιών συνεχίζει να τρέχει λάσπη, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Η υδροδότηση έχει διακοπεί και οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς νερό, χωρίς να μπορούν ούτε να κάνουν μπάνιο, ούτε να μαγειρέψουν. Το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε ζήτημα στοιχειώδους επιβίωσης.

Χτες το πρωί, η ΚΟ Αθήνας και η Κομματική Οργάνωση Οινοφύτων του ΚΚΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση έξω από τις μεγάλες βιομηχανίες ΧΑΛΚΟΛ και ΕΛΒΑΛ. Χαρακτηριστικά της αγανάκτησης που επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους και τους εργαζόμενους είναι τα λόγια ενός εργάτη: «Καθημερινά ακούμε τον υπουργό Υγείας να λέει πόσο έτοιμη είναι η κρατική μηχανή να αντιμετωπίσει τη γρίπη των χοίρων. Εμείς εδώ που πίνουμε βούρκο, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, τα παιδιά μας τα πηγαίνουμε καθημερινά στο νοσοκομείο... Για μας δεν υπάρχουν μέτρα; Πού είναι η κρατική μηχανή; Επειδή είμαστε εργάτες και δεν είναι τουριστική η περιοχή μας;».

Αυτή είναι η εικόνα στα Οινόφυτα. Οπως λένε οι κάτοικοι, καθημερινά είναι τα κρούσματα με δερματολογικά ή άλλα συμπτώματα. «Σήμερα ένα παιδάκι που πλύθηκε με το νερό ανέβασε πυρετό και το πήγαν στο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να πιούμε, να πλυθούμε, να μαγειρέψουμε. Γίνεται σήμερα ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, να ζήσει χωρίς να τρέχει νερό από τις βρύσες;», λένε στον «Ρ».

Την ίδια στιγμή, η πρόκληση ξεπερνά κάθε όριο, καθώς οι βιομηχανίες της περιοχής συνεχίζουν να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αφού η κυβέρνηση αρκείται σε πρόστιμα αντί για ουσιαστικά μέτρα, όπως η εφαρμογή από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η ίδια η ζωή πλέον επιβεβαιώνει όλο και πιο τραγικά τη θέση που είχε εξαρχής το ΚΚΕ, για άμεση κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, που θα μεταφέρει καθαρό νερό στα σπίτια και στις βρύσες των εργοστασίων. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 22 Μάη 2009]

No comments: