Saturday, May 23, 2009

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Αφήνει να πίνουμε νερό - δηλητήριο!

  • Δε διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, αρνούμενη να βάλει αυστηρότερα όρια περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου στο νερό, αγνοώντας προκλητικά τα πορίσματα επιστημονικών μελετών
Το μολυσμένο νερό του Ασωπού είναι ...πόσιμο κατά την ΕΕ!

Eurokinissi

Η ΕΕ, παρά το δήθεν ανθρωπιστικό και φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο, που προσπαθεί να προβάλλει, δε διστάζει να θέσει, εντελώς απροκάλυπτα, σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Δε διστάζει να ανάψει το «πράσινο φως» ώστε οι κάτοικοι των Οινοφύτων και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας και της Ευρώπης να εξακολουθήσουν να πίνουν μολυσμένο νερό με υψηλές συγκεντρώσεις (έως και 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) της καρκινογόνας ουσίας εξασθενές χρώμιο. Κι όλα αυτά όταν, σύμφωνα με επιστημονικές τοξικολογικές και επιδημιολογικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, η ανώτατη πρόσληψη του εξασθενούς χρωμίου που πρέπει να καταπίνει ένας ανθρώπινος οργανισμός, είναι μηδενική, αφού πρόκειται για δηλητήριο!

Η ΕΕ, εξομοιώνει, επί της ουσίας, το επικίνδυνο και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο με το τρισθενές. Ετσι, το εξασθενές χρώμιο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και όταν καταπίνεται και όταν εισπνέεται αλλά και στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Αντιθέτως το τρισθενές χρώμιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για τον οργανισμό, που πρέπει να λαμβάνεται σε ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα. Ωστόσο, η ΕΕ παρακάμπτει τις μελέτες αυτές, αρνείται επίμονα την επικινδυνότητα του καταπινόμενου εξασθενούς χρωμίου και δε θέτει ξεχωριστό όριο περιεκτικότητάς του στο πόσιμο νερό. Κι αυτό, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα μερικών μονοπωλίων που εμπορεύονται το νερό, αυτό το πολύτιμο φυσικό αγαθό, ενώ παράλληλα ενισχύει την ασυδοσία βιομηχανιών, όπως αυτές που μόλυναν τον Ασωπό, ώστε να εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν με επικίνδυνα απόβλητα τα υπόγεια νερά.

Η αποκάλυψη αυτή προέκυψε από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε άλλη μια Ερώτηση - την τέταρτη - της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που υπέβαλε ο Θανάσης Παφίλης. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επικαλείται τα πορίσματα πρόσφατης (Σεπτέμβρης 2008) μελέτης, σύμφωνα με τα οποία: «Ανθρωποι και πειραματόζωα παρουσίασαν σοβαρές καρδιοαγγειακές, γαστρεντερικές, αιματολογικές, ηπατικές, νεφρικές και καρκινικές παθήσεις, ύστερα από συστηματική κατάποση ουσιών με εξασθενές χρώμιο. Αντίθετα, κανένα τέτοιο περιστατικό δεν παρατηρήθηκε με δόσεις τρισθενούς χρωμίου έως και εκατονταπλάσιες του εξασθενούς χρωμίου».

Με βάση αυτά ζητά μάθει αν «επιμένει η Επιτροπή ότι η επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου είναι της ίδιας τάξης με αυτή του τρισθενούς χρωμίου και αν όχι, αν προτίθεται να θεσπίσει ξεχωριστά αυστηρότερα όρια στο πόσιμο νερό για το εξασθενές χρώμιο, όπως έκανε για τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών».

  • Πλήρης διαστρέβλωση

Κι όμως η Επιτροπή, επικαλούμενη μάλιστα την ίδια μελέτη (!) ότι «για τη στοματική και τη χρόνια έκθεση (όπως ισχύει στο πόσιμο νερό) δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να επιτρέπουν την ποσοτική σύγκριση των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση σε εξασθενές και τρισθενές χρώμιο». Ουσιαστικά εξομοιώνει, όσον αφορά το πόσιμο νερό, το τρισθενές με το εξασθενές χρώμιο, παρότι το ένα είναι ακίνδυνο και το άλλο επικίνδυνο για την υγεία.

Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αφού από τη σχετική μελέτη, που και η ίδια επικαλείται, και την ενότητα που αναφέρεται στη «στοματική και χρόνια έκθεση» διάρκειας ενός χρόνου και πλέον, όπως συμβαίνει με το πόσιμο νερό, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Το «ελάχιστο όριο κινδύνου» για το ημερήσια καταπινόμενο (μέσω τροφής και πόσιμου νερού) εξασθενές χρώμιο βρέθηκε ίσο με 1μg/kg, ενώ για το τρισθενές χρώμιο δεν προέκυψε οποιοδήποτε εύλογο όριο.
  • Το καταπινόμενο τρισθενές χρώμιο πρέπει να το παίρνει ένας υγιής ανθρώπινος οργανισμός σε ημερήσιες ποσότητες 20 έως 45μg (πουλιέται μάλιστα σε κατάλληλη συσκευασία και στα φαρμακεία). Αντίθετα, η «βέλτιστη πρόσληψη» καταπινόμενου εξασθενούς χρωμίου είναι μηδενική, αφού πρόκειται για δηλητήριο.

Στην περίπτωση, επίσης, της ενδιάμεσης έκθεσης (διάρκειας 15 έως 364 ημερών) η δόση μηδενικής επίπτωσης στα πειραματόζωα βρέθηκε για το εξασθενές χρώμιο 7.000 φορές χαμηλότερη έναντι του τρισθενούς. Αντίστοιχα, η κατώτερη δόση επίπτωσης βρέθηκε 2.000 φορές χαμηλότερη για το εξασθενές χρώμιο έναντι του τρισθενούς.

Η Επιτροπή, δηλαδή, αγνοώντας ή και αποκρύπτοντας συνειδητά τα στοιχεία αυτά δηλώνει απερίφραστα ότι θα διατηρήσει την αδράνειά της στο κρίσιμο αυτό ζήτημα για την υγεία του λαού και δε σκοπεύει σύντομα να καθιερώσει αυστηρότερα όρια περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Την κατεύθυνση βέβαια αυτή ασπάζονται και υλοποιούν, χωρίς καθόλου να διστάζουν, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την οδηγία για το νερό του 1998, που θεωρεί υγιεινό πόσιμο ένα νερό με περιεκτικότητα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο εξασθενούς χρωμίου, αντί να το χαρακτηρίζει, με βάση τα πορίσματα της επιστήμης ως «τοξικό απόβλητο»! [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/5/2009]

No comments: