Wednesday, May 20, 2009

ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΑΣΩΠΟΣ: Λάσπη αντί για νερό στις βρύσες των σπιτιών!


Λάσπη τρέχει στις βρύσες των σπιτιών στα Οινόφυτα

Eurokinissi

  • Λάσπη αντί για νερό τρέχει στις βρύσες των σπιτιών στα Οινόφυτα, εδώ και τρεις μέρες! Μετά από αυτήν την εξέλιξη, έχει διακοπεί η υδροδότηση των σπιτιών και οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό. Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ η κυβέρνηση αρκείται σε πρόστιμα, αντί να πάρει μέτρα, όπως, για παράδειγμα, η εφαρμογή από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
  • Παράλληλα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο η θέση του ΚΚΕ, για άμεση κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, που θα μεταφέρει καθαρό νερό στα σπίτια των κατοίκων και στις βρύσες των εργοστασίων. Η ανάγκη για σύγχρονα έργα στην περιοχή, που να εξασφαλίζουν στο λαό και στους εργάτες στη βιομηχανία 100% καθαρό νερό και ατμόσφαιρα, με δημόσιες επενδύσεις χωρίς επιβάρυνση του λαού, γίνεται πια απαραίτητη για την ίδια τη ζωή τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες που έχουν γίνει στον «Ρ», εξαιτίας του νερού - λάσπης, που έτρεχε στις βρύσες, αυτές τις μέρες αυξήθηκαν οι δερματολογικές και άλλες ασθένειες στα Οινόφυτα.
  • «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται», σημειώνει στον «Ρ» ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. «Το πρόβλημα στα Οινόφυτα και τη γύρω περιοχή είναι εκρηκτικό. Δεν μπορούμε να μιλάμε, πλέον, για κάποιες ευθύνες. Μιλάμε για ένα διαρκές έγκλημα. Αμεσα, τώρα, σήμερα, πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του κεντρικού διυλιστηρίου. Τώρα πρέπει να παρέμβουν όλοι οι μηχανισμοί του κράτους για να σταματήσουν οι βιομήχανοι την παραπέρα επιβάρυνση του νερού και του περιβάλλοντος».
Κυβερνήσεις, ΕΕ και βιομήχανοι υπεύθυνοι
  • Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή των Οινοφύτων με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα έχει μετατραπεί σε έγκλημα διαρκείας με συγκεκριμένους ενόχους: Τους βιομήχανους της περιοχής, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα με την, επί της ουσίας, πολιτική κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την οποία εξισώνεται το δηλητήριο του καρκινογενούς εξασθενούς χρωμίου με το απαραίτητο για τον οργανισμό ιχνοστοιχείο του τρισθενούς χρωμίου.
  • Απόλυτη συνενοχή στο έγκλημα έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Συγκάλυπταν για πάνω από 10 χρόνια τους βιομήχανους και, όταν πια το απόστημα έσπασε και ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η συγκάλυψη, το μόνο που έκαναν ήταν να επιβάλουν κάποια ...πρόστιμα. Πρόστιμα, που το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ότι η περιοχή συνεχίζει να μολύνεται, ο υδροφόρος ορίζοντας εξακολουθεί να τοξινώνεται και οι κάτοικοι και οι εργάτες μιας τεράστιας περιοχής να βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με το θάνατο. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 21 Μάη 2009]

No comments: