Thursday, June 25, 2009

Εγκλημα στον Ασωπό, η δίκη των «15» ανεβλήθη για το 2010

  • Της Λινας Γιανναρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/6/2009

Εχουν συνηθίσει οι κάτοικοι των Οινοφύτων στα σκωτσέζικα ντους (και με τι νερό...). Ετσι, ουδείς εξεπλάγη που η περιβόητη δίκη των «15» για το έγκλημα του Ασωπού, η οποία είχε προγραμματισθεί για χθες αναβλήθηκε τελικώς για... τις 27 Ιανουαρίου του 2010, παρότι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι αυτή τη φορά οι βιομηχανίες θα τα έβρισκαν σκούρα με το κατηγορητήριο. Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θήβας προσέθεσε τις κατηγορίες της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου σε αυτές της ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αφήνοντας στους φορείς και τους πολίτες των Οινοφύτων -και όχι μόνο- ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για απόδοση δικαιοσύνης.

«Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών. Οχι ότι αυτό θα μας κάνει να μην αρρωσταίνουμε από το νερό που πίνουμε, αλλά δεν είναι και λίγο», ανέφεραν -πριν μάθουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν άλλους έξι μήνες (και μετά κι άλλους έξι, κ.ο.κ.) έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά των θιγομένων από τη μακροχρόνια ρύπανση του Ασωπού κρατά πάντα μικρό καλάθι. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την πρώτη εκείνη δίκη-παρωδία (είχε ολοκληρωθεί πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις 23 Ιουνίου του 2007), στην οποία από τους 18 υπεύθυνους εργοστασίων των Οινοφύτων που βρίσκονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της διάθεσης ανεπεξέργαστων λυμάτων στο ποτάμι, είχαν αθωωθεί οι 10, επειδή προέκυψε ότι ήταν απλοί υπάλληλοι και καθόλου... υπεύθυνοι των βιομηχανιών. Οδυνηρότερο ήταν το «χτύπημα» από τις ποινές που είχαν επιβληθεί: σε κάποιους, ελάχιστους, λίγους μήνες κάθειρξης με αναστολή και υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο τα 5.000 ευρώ. «Αυτό είναι σχεδόν... επιδότηση της ρύπανσης», σχολίαζαν τότε παράγοντες της δίκης. Μέχρι την ώρα της απόφασης, είχαν περάσει έξι χρόνια και είχαν μεσολαβήσει τρεις αναβολές...

Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο... ποτάμι (ενίοτε καθάριο από τον Υλίκη, για να υποδεχθεί υψηλούς επισκέπτες των Οινοφύτων). Μολονότι οι «σταθερές» παραμένουν σταθερές -ο Ασωπός εξακολουθεί να δέχεται τόνους βιομηχανικών αποβλήτων, η αρμόδια νομαρχία διαθέτει έναν επιφορτισμένο με τους ελέγχους υπάλληλο, συστηματικές αναλύσεις δεν πραγματοποιούνται, ουδείς σκέφτεται την αποκατάσταση της ζημιάς στο περιβάλλον κλπ-, φαίνεται ότι οι πολίτες παίρνουν πια την κατάσταση στα χέρια τους.

  • Εκκληση στους κατοίκους

Μετά την προσφυγή του Συλλόγου «Πολίτες για την Αειφορία» και του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραβίαση συνολικά έξι κοινοτικών οδηγιών στην κοιλάδα του Ασωπού, από χθες βρίσκεται σε ισχύ ανοικτό κάλεσμα προς τους κατοίκους της Αττικοβοιωτίας για συμμετοχή στις δικαστικές διεκδικήσεις. «Δικαιούμαστε όλοι μεγάλες αποζημιώσεις για τη ζημιά που μας έκαναν, ας μην τους τις χαρίσουμε», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις εταιρείες για μείωση της αξίας των ακινήτων τους, για διαφυγόντα κέρδη (για παράδειγμα οι καλλιεργητές του κάμπου), για ηθική βλάβη από έκθεση σε κίνδυνο και για ψυχική οδύνη. Οι ίδιες αγωγές σχεδιάζεται να κατατεθούν και κατά του ελληνικού Δημοσίου. «Κανένας πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί με έξοδα πληρωμής των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι θα αμειφθούν μόνο στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων με εύλογο ποσοστό επί των επιδικαζόμενων κονδυλίων», διευκρινίζει ο π. Ιωάννης Οικονομίδης εκ μέρους του Συλλόγου «Πολίτες για την Αειφορία», που αναλαμβάνει τα έξοδα.

Προς το παρόν, τόσο οι φορείς των Οινοφύτων όσο και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας να συμπεριληφθούν στους μάρτυρες κατηγορίας ή να συμμετέχουν ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Το δικαστήριο έχει καλέσει ως μάρτυρες κατηγορίας μονάχα τους αρμόδιους δημάρχους, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Ι. Δερμιτζάκη και έναν υπάλληλο της νομαρχίας.

No comments: