Thursday, June 4, 2009

Αντίθετη η νομαρχία Ανατολικής Αττικής στο αιολικό πάρκο στον Μαραθώνα. «Επιβαρυντικό» έργο


ΑΠΕ
«Όχι» από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Κόλπο του Μαραθώνα

Αρνητικά τοποθετήθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής στην πρόταση εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο του Μαραθώνα. Η εξέλιξη ακολουθεί την αρνητική απόφαση της Τρίτης Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε στον Συμβούλιο, που κατέληξε ομόφωνα στην αρνητική τοποθέτηση.

Επρόκειτο για έργο που θα αναλάμβανε υπό σύσταση ιδιωτική εταιρεία, και προέβλεπε κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 450MW.

Θα αποτελείτο από 90 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 5ΜW και ύψους 90 μέτρων η καθεμία. Η κοντινότερη θα βρισκόταν σε απόσταση μικρότερης από 2.500 μέτρα από την ακτή.

Ο αρμόδιος Αντινομάρχης, αφού αρχικά αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας,
και ειδικά της αιολικής προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, παρουσιάσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή είχε διαφωνήσει με την εγκατάσταση.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συμφώνησε με τους λόγους της επιτροπής, και έτσι αποφάνθηκε αρνητικά με ομοφωνία.

Το Συμβούλιο δικαιολόγησε την τοποθέτησή του με το σκεπτικό ότι η επιβάρυνση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον θα ήταν «τεράστια» και προβληματική ήταν «η εγγύτητα στον υψηλής σημασίας υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και η μεγάλη οπτική, αλλά και ηχητική, όχληση». Τέλος, από την προμελέτη του έργου «προκύπτει ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό-παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τον παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικό χώρο του Μαραθώνα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

No comments: