Thursday, June 25, 2009

Αγνοείται η τύχη του υπουργείου Περιβάλλοντος

  • Γιωργος Λιαλιος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/6/2009

Αν αύριο γινόταν ανασχηματισμός, θα δημιουργούνταν ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος; Οχι, σύμφωνα με όσα έχει τους τελευταίους μήνες δηλώσει ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η μελέτη, εξάλλου, για τον τρόπο διαχωρισμού των υπουργείων Δημοσίων Εργων και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας παραπαίει, ενώ οι πιθανότητες να συμπεριλάβει τη γενική γραμματεία Δασών και αρμοδιότητες γύρω από την παραγωγή ενέργειας μειώνονται συνεχώς, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επρόκειτο για έναν καθαρά «επικοινωνιακό» διαχωρισμό, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου προβάλλει τα τελευταία χρόνια ως μονόδρομος για την αποτελεσματικότερη προώθηση των θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Υπερεκτιμημένος ή όχι, ο διαχωρισμός έχει πλέον εισέλθει και στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων, που έχουν δεσμευτεί για την υλοποίησή του. Ακόμα και ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, που αρχικά απέκλειε κατηγορηματικά τον διαχωρισμό, θεωρώντας το περιβάλλον μια... παράμετρο των δημοσίων έργων, σταδιακά «έβαλε νερό στο κρασί του», προβάλλοντας μάλιστα τον διαχωρισμό ως εφικτό επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Η τελευταία φορά που αναφέρθηκε στο θέμα ήταν προ διμήνου σε εκδήλωση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ). Οπως ανέφερε, η δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος είναι εφικτή στα μέσα του 2010, με τη μεταφορά των δημοσίων έργων σ’ ένα υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι η μελέτη που ανέθεσε για τον τρόπο διαχωρισμού του υπουργείου θα έχει καταλήξει σε οργανόγραμμα στα μέσα του καλοκαιριού. Ωστόσο οι περισσότεροι αξιωματούχοι του υπουργείου αγνοούν την τύχη της.

Αυτό που δείχνει να ξεμακραίνει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, είναι η προσθήκη αρμοδιοτήτων στο μελλοντικό υπουργείο Περιβάλλοντος που σήμερα ανήκουν σε άλλα υπουργεία. Για παράδειγμα, η μετακίνηση της γενικής γραμματείας Δασών θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Πάντως, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, αν αύριο γίνει ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Η «ενηλικίωση» του υπουργείου θα αργήσει...

No comments: