Wednesday, March 29, 2017

Τοξικά μέλη της οικογένειάς σας: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τοξικά οικογενειακά μέλη: Αφήστε με να σας βοηθήσω να αναγνωρίσετε αυτούς τους ανθρώπους και να βελτιώσετε την σχέση σας μαζί τους.
Πρώτα απ’ όλα είναι δύσκολο να μιλήσω για κάτι που επηρέασε τη ζωή μου τόσο έντονα και της άσκησε τόσο δυνατό έλεγχο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές αν ακόμα αντιμετωπίζετε τοξικά οικογενειακά μέλη. Συχνά προτιμώ να μιλάω για κάτι άλλο ώστε να μην φορτώνομαι με αναποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορώ να αντέξω άλλο.
Το καταλαβαίνω. Πραγματικά το κάνω. Βλέπω τοξικά οικογενειακά μέλη σε τακτική βάση και χρειάζεται όλη μου η δύναμη για να υπομείνω την παρουσία τους. Και δεν έχει σημασία αν είμαι ήσυχη ή αν μιλάω. Θα με προκαλέσουν είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον. Ανατριχιάζω με την παρουσία τους και κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα.
Μάλλον ακούγομαι σκληρή, αλλά αν δεν το έχετε ζήσει αυτό, δεν μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος της αρνητικής τους επιρροής.
Από την άλλη, δεν είναι τόσο εύκολο να τους αναγνωρίσετε. Αν δεν έχετε ενημερωθεί για το τι είναι οι τοξικοί άνθρωποι, θα υποφέρετε με πολλούς απίθανους τρόπους και θα ζείτε σε ένα κλίμα διαρκούς αυτοκριτικής. Επομένως, είναι επιτακτικό να απομακρύνετε το πέπλο για το τι νομίζατε ότι ήταν και να δείτε την αλήθεια μόνοι σας.

Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα

Γενικώς, ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των τοξικών οικογενειακών μελών είναι η επιθυμία τους να ελέγχουν τα πάντα. Ασφαλώς, υπάρχουν μερικά πράγματα στο σύμπαν που δεν μπορούν να ελέγξουν, αλλά πιστέψτε με, πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ούτως ή άλλως. Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν την συζήτηση, τις εκβάσεις των συζητήσεων, ακόμα και το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας.
Συνήθως χρησιμοποιούν την χειραγώγηση για να αποκτήσουν αυτόν τον έλεγχο. Το βλέπετε συχνά σε μη υγιείς σχέσεις, όπου οι τοξικοί σύντροφοι πασχίζουν να ελέγξουν κάθε όψη του δεσμού. Και συνήθως ο έλεγχος δεν είναι αναίσχυντος. Είναι ήπιος και πηγάζει από τις συνέπειες της κατεστραμμένης αυτοεκτίμησης του συντρόφου.

Ψεύτες

Τα περισσότερα τοξικά οικογενειακά μέλη είναι ψεύτες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο βαθιά υφασμένο που πιστεύουν τα δικά τους ψέματα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Ο σκοπός ενός τοξικού ανθρώπου είναι να πει οποιοδήποτε ψέμα είναι απαραίτητο ώστε να είναι μονίμως από πάνω. Επίσης, η απουσία ενσυναίσθησης, τον αποτρέπει από το να νιώθει άσχημα που ψεύδεται. Είναι σαν δεύτερη φύση του.

Υπερόπτες

Έχω παρακολουθήσει πολλές φορές ένα αλαζονικό κτήνος να στρογγυλοκάθεται στην κουζίνα μου και να ισχυρίζεται πόσο επιτυχημένο είναι. Απλά αστειεύομαι. Ήταν απλά ένα από τα διάφορα τοξικά οικογενειακά μέλη. Σε αυτούς τους ανθρώπους, τους αρέσει να μιλάνε για τα κατορθώματά τους και επιπλέον χρειάζονται και fan clubs. Οι τοξικοί άνθρωποι πασχίζουν να είναι στο επίκεντρο και ταυτόχρονα κριτικάρουν όλους τους άλλους.
Και μισούν τις αντιπαραθέσεις, τις διαφωνίες ή τις ζωηρές συζητήσεις στις οποίες φαίνεται ότι θα αποδειχθεί πως έχουν λάθος. Ακόμα και οι ήρεμες συζητήσεις όπου παρουσιάζονται διαφορετικές απόψεις, φαίνεται να τους αναστατώνουν. Αυτό γίνεται επειδή μέσα στο μυαλό του τοξικού ανθρώπου δεν υπάρχει άλλη λογική λύση από τη δική του. Οι ιδέες όλων των άλλων είναι δευτερευούσης σημασίας ή δεν έχουν καμία σημασία για αυτό. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα τοξικό άτομο όπως και να έχει, διότι αυτό θα το εκλάβει ως αντιδραστική συμπεριφορά.

Εθισμοί

Πολλά τοξικά οικογενειακά μέλη είναι επίσης εθισμένα, είτε στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ ή σε άλλες ουσίες. Όταν είστε εθισμένοι, θα παρουσιάζετε επίσης ενισχυμένες αρνητικές συμπεριφορές. Έχω γνωρίσει πολλούς εθισμένους, ήμουν παντρεμένη με έναν και είχα ακόμα και ένα οικογενειακό μέλος που δολοφονήθηκε για είκοσι δολάρια εξαιτίας των ναρκωτικών. Οι εθισμοί διαλύουν ζωές παντού και δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί εθισμένοι είναι τοξικοί.
Οι αλκοολικοί για παράδειγμα, θα κάνουν τα πάντα για ένα ποτό και μετά θέλουν να βρεθούν πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Μερικοί έχουν ήδη κάποιες καταδίκες επειδή οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης και παρόλα αυτά συνεχίζουν να πίνουν και να οδηγούν. Ο εθισμός είναι δυνατότερος από την κοινή λογική. Ο θυμός κατά τη διάρκεια ξεσπασμάτων του αλκοόλ είναι ένα μέρος της συμπεριφοράς ενός τοξικού ατόμου. Έμαθα τόσα πολλά στη ζωή μου, που μπορώ να νιώσω τα τοξικά αλκοολικά ξεσπάσματα με το που ανοίξει κάποιος το στόμα του. Έτσι μπορώ και προστατεύομαι από κάθε τέτοια επίθεση.

Ποτέ δεν κάνουν λάθος

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ένα σύντομο διάλογο για να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι εννοώ με αυτό:
  • «Έτσι όπως το βλέπω εγώ, είναι η ιδιοκτησία μου, είναι η αυλή μου, και έτσι αν θέλω να ρίξω με το όπλο μου, αυτό δεν αφορά κανέναν. Δεν έχω δίκιο;»
  • «Λοιπόν, στην πραγματικότητα πρέπει να σκεφτείς και τα αισθήματα των άλλων, καλέ μου»
  • «Ε! Είναι ιδιοκτησία μου. Έχω το δικαίωμα να κάνω αυτό που θα με κάνει χαρούμενο. Ξέρεις ότι έχω δίκιο και θα έκανες το ίδιο πράγμα»
  • «Όχι. Θα το σκεφτόμουν»
  • «Πάντα πρέπει να κάνεις πολύπλοκα τα πράγματα. Γιατί πρέπει να είσαι τόσο αντιδραστική; Απλά ξέχνα το. Δεν μπορώ να μιλήσω μαζί σου για τίποτα».
Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν πιάσατε το νόημα του διαλόγου από πάνω, που ήταν ένας πραγματικός διάλογος μεταξύ εμένα και ενός οικογενειακού μέλους, που πρέπει να προσθέσω πως ήταν και υπό την επήρεια του αλκοόλ. Αυτή η συζήτηση είναι μία από τις πολλές που αναγκάζομαι να συμφωνήσω με το θέμα, ασχέτως του πόσο γελοίο είναι αυτό.
Όταν η συζήτηση ξεκάθαρα δεν βαίνει υπέρ τους, ή φοβούνται πως δε θα κάνουν εύστοχες παρατηρήσεις στη διαφωνία, συνήθως θυμώνουν. Οι τοξικοί άνθρωποι μερικές φορές με ναρκισσιστική συμπεριφορά δεν πιστεύουν ότι έχουν κάνει το παραμικρό λάθος και προσβάλλονται από τις αντίθετες απόψεις, ακριβώς όπως φαίνεται και στο παράδειγμα που προηγήθηκε.

Επομένως, θέλω να σας βοηθήσω να μάθετε να αντιμετωπίζετε τα τοξικά οικογενειακά μέλη, γι’ αυτό σας παραθέτω κάποιες συμβουλές:


No comments: