Wednesday, October 17, 2007

Θα μας αλλάξουν τα… πετρέλαια!

Όταν ακούω περί καλπασμού των διεθνών τιμών πετρελαίου, κάτι παθαίνω. Είναι αυτονόητο πως σε λίγο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε «καταιγίδα» ανατιμήσεων στην εγχώρια αγορά. Τώρα θα μου πείτε, τι σχέση μπορεί να έχει το ένα με το άλλο!

Πετρέλαιο θέρμανσης, κόμιστρα ταξί και φορτηγών, εισιτήρια λεωφορείων και λοιπών αστικών συγκοινωνιών, οικοδομικά υλικά, βιομηχανικά προϊόντα και διάφορα άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης εκτιμάται πως θα μπουν άμεσα στον χορό των αυξήσεων, με αποτέλεσμα να σφίξει ασφυκτικά η θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών που τα φέρνουν βόλτα με δυσκολία.

Την πρώτη ψυχρολουσία πήραν ήδη τα νοικοκυριά με το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πριν καν πιάσει το κρύο πωλείται έως και τα 68 λεπτά το λίτρο. Εφόσον οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εκτιναχθούν σε νέα ρεκόρ εποχών και στη χώρα μας μπει για τα καλά ο χειμώνας ανεβάζοντας τη ζήτηση, τότε είναι αρκετά πιθανός περαιτέρω εκτροχιασμός της τιμής του.

Σε περίπτωση διατήρησης της ξέφρενης κούρσας ανόδου του «μαύρου χρυσού», βαρύ θα είναι εξάλλου το πλήγμα για τις βιομηχανίες που εισάγουν πρώτες ύλες και ιδιαίτερα πετρέλαιο (οι οποίες για την ώρα έχουν «σύμμαχό» τους το ισχυρό ευρώ).

Παράλληλα θα ακριβύνει το κόστος οικοδομής, ενώ περισσότερα ευρώ θα αναγκαστούν να δαπανούν οι Έλληνες, μεταξύ άλλων, για τη μεταφορά (ο αρμόδιος υπουργός σχεδιάζει άλλωστε αυξήσεις) και τη διατροφή τους, αφού θα υπάρξει μετακύλιση του κόστους στα ράφια των καταστημάτων.

Στη διεθνή αγορά οι τιμές του πετρελαίου πήραν χθες «φωτιά», εξαιτίας της προοπτικής εισβολής τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Το αργό «εκτοξεύτηκε» ενδοσυνεδριακά στα 88,2 δολάρια/βαρέλι και το μπρεντ έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 84 δολαρίων. [Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοσμά, στο Έθνος, 17/10/2007]

«Φωτιά» σε εισιτήρια ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και κόμιστρα

Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ αλλά και στα κόμιστρα του ευρύτερου κλάδου μεταφορών και των ταξί αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Ηδη τα αιτήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο Υπουργείο Μεταφορών αφορούν ανατιμήσεις που αγγίζουν ως και το 20%, καθώς η τρελή κούρσα του πετρελαίου έχει προκαλέσει αναταραχή στον κλάδο των μεταφορών.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του νέου χρόνου με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, να έχει δεχτεί ήδη εισηγήσεις για ποσοστά που θα κυμαίνονται από το 7% ως το 13% και ουσιαστικά θα φέρουν τα εισιτήρια πολύ κοντά στο ένα ευρώ.

Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δε διέψευσε χθες τα σενάρια περί αυξήσεων, αν και δε θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα ποσοστά τους. Αντιθέτως, παρέπεμψε στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τα... περαιτέρω υπογραμμίζοντας ότι «αυτό αφορά συνολικά την κυβέρνηση και βεβαίως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ολα αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους όταν θα κουβεντιάσουμε για την ευρύτερη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Υποσχέθηκε, πάντως, ότι οι αυξήσεις θα είναι... ισορροπημένες, καθώς τόνισε ότι «δεν πρέπει να ακριβύνουν υπερβολικά τα εισιτήρια», αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει «να μην καταρρεύσουν, να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, να κάνουν συντήρηση του υλικού τους, να έχουν ασφάλεια».

Ντόμινο αυξήσεων όμως αναμένεται και στους υπόλοιπους κλάδους μεταφορών. Αντίστοιχο αίτημα πρόκειται να υποβάλουν στο αρμόδιο υπουργείο τις επόμενες ημέρες και οι αυτοκινητιστές ταξί. Αν και επισήμως ποσοστά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, καθώς ο ΣΑΤΑ έχει συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη γι αυτό το θέμα, πληροφορίες θέλουν τον κλάδο να προσανατολίζεται σε περίπου 15% και μάλιστα για όλες τις υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν γίνει ανατιμήσεις σε υπηρεσίες των ταξί και ραδιοταξί αλλά δεν είχε δοθεί αύξηση στην τιμή για την πτώση της σημαίας.

Ανατιμήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, η τιμή των οποίων είχε ανέβει κατά 7% τον περασμένο Μάρτιο. Πληροφορίες θέλουν τα αιτήματα του κλάδου να κάνουν λόγο για αντίστοιχες αυξήσεις και φέτος. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του κλάδου, Σοφοκλής Φάτσιος, το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται να υποβληθεί τον επόμενο μήνα, καθώς το κόστος εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου έχει αυξηθεί μέσα σε λίγο διάστημα τουλάχιστον κατά 5%.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών προσανατολίζονται να ζητήσουν αυξήσεις, οι οποίες θα φτάνουν ως και το 20% καθώς, όπως υποστηρίζουν, το κόστος της λειτουργίας τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά 37% έως 40%.

Να σημειωθεί ότι μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια οι αυξήσεις σε εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σιδηροδρόμων αλλά και στα κόμιστρα των ταξί, των ΚΤΕΛ και των φορτηγών κυμαίνονται από 5% ως και 16,5%. [Ρεπορτάζ: Μ. Λιλιοπούλου, στο Έθνος, 17/10/2007].

No comments: