Tuesday, October 23, 2007

Ακούσατε τι είπε η Ντόρις Λέσινγκ;


Η βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ (88 ετών) είπε κάτι που "τρόμαξε" τους Αμερικανούς: «Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν τρομερή, αλλά αν κάποιος επανεξετάσει την ιστορία του ΙRΑ, αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο τραγικό». Έτσι τοποθετήθηκε η εφετινή νικήτρια του Νομπέλ Λογοτεχνίας σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα Εl Ρais για το γεγονός που συντάραξε την Αμερική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Και συνεχίζει: «Μερικοί Αμερικανοί με θεωρούν τρελή. Πολλοί σκοτώθηκαν, δύο συμβολικά κτίρια κατέρρευσαν· και όμως δεν ήταν τόσο τρομερό ή περίεργο όσο το θεωρούν». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η Λέσινγκ θα μπει στη μαύρη λίστα ή σε κάποια από αυτές τις λίστες των αμερικανικών υπηρεσιών. Αλλά προφανώς δεν την νοιάζει...
Η κυρία Λέσινγκ, ωστόσο, φαίνεται να έχει μπερδέψει τα πράγματα, αφού αναφερόταν σε ένα περιστατικό την περίοδο της κυριαρχίας της Θάτσερ, όταν στην επίθεση σε ξενοδοχείο του Μπράιτον, που φιλοξενούσε την Θάτσερ και στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος για το ετήσιο συνέδριό του, είχαν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 34. Βέβαια, δεν υπρχει καμιά αναλογία. Τι την θέλει την "πολιτική" η αγαπητή γιαγιά;
Μπορεί κανείς να αναλογιστεί το ιρλανδέζικο αίμα που έχει χυθεί για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας; Είναι κι αυτό μια εκδοχή που ίσως να μετριάζει τα πράγματα.

Πάντως, η Λέσινγκ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, χαρακτηρίζοντάς τον «συμφορά του κόσμου». «Ολοι έχουν κουραστεί απ αυτό τον άνθρωπο. Ή είναι ηλίθιος ή πολύ έξυπνος, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως είναι μέλος μιας κοινωνικής τάξης που βγάζει κέρδη από τον πόλεμο».

Ως κάτοικος της Βρετανίας, η γεννημένη στο Ιράν Λέσινγκ προσέθεσε: «Πάντα σιχαινόμουν τον Τόνι Μπλερ, ήδη από την αρχή. Πολλοί από μας σιχαινόμασταν τον Μπλερ - νομίζω πως ήταν καταστροφή για τη Βρετανία κι έχουμε υποφέρει για πολλά χρόνια. Το είπα από την πρώτη στιγμή που εξελέγη: «Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας μικρός σόουμαν, που θα μας δημιουργήσει προβλήματα»».

Αλλά και για την πολιτική κατάσταση στη γενέτειρα πατρίδα της, το Ιράν, δεν έχει καλύτερη άποψη: «Σιχαίνομαι το Ιράν. Σιχαίνομαι την κυβέρνηση του Ιράν. Είναι μια απάνθρωπη και σατανική κυβέρνηση. Κοιτάξτε τι συνέβη στον πρόεδρό του στην Νέα Υόρκη, τον αποκάλεσαν σατανικό κι απάνθρωπο στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Υπέροχα! Επρεπε να του πουν κι άλλα. Κανείς δεν του ασκεί κριτική εξαιτίας του πετρελαίου».

No comments: