Saturday, October 20, 2007

Κατάθλιψη στη δουλειά; Αλλάξτε καριέρα

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ παιδικών σταθμών, οι οικιακοί βοηθοί ηλικιωμένων και άλλοι εργαζόμενοι που προσφέρουν προσωπικές υπηρεσίες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, μεταξύ των Αμερικανών εργαζομένων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα έδειξε ότι 10,8% των εργαζομένων κατ'οίκον εξυπηρέτησης και 10,3% των υπαλλήλων επιχειρήσεων σίτισης -και οι δύο συνήθως χαμηλά αμοιβόμενες κατηγορίες εργασίας- υπέστησαν τουλάχιστον μία σοβαρή κρίση κατάθλιψης μέσα στο περασμένο έτος. Τα επαγγέλματα όπου η κατάθλιψη είναι πιο σπάνια, πάντα σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εθισμού και Διαχείρισης Ψυχικών Παθήσεων, είναι εκείνο του αρχιτέκτονα, του πολιτικού μηχανικού, αλλά και όσα έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και επισκευή μηχανών. «Τα συνδυασμένα στοιχεία από το 2004 έως και το 2006 δείχνουν ότι κάθε χρόνο ποσοστό 7% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, ηλικίας 18 με 64 ετών, υπέστησαν σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα στο περασμένο έτος», αναφέρει η έκθεση της υηρεσίας.

«Σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο» θεωρείται αυτό, στο οποίο «ο άνθρωπος νιώθει κατάθλιψη, απώλεια ενδιαφέροντος και ικανοποίησης για δύο ή περισσότερες εβδομάδες. Τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να συνοδεύονται από αϋπνία, ανορεξία, κόπωση, αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης και έλλειψη αυτοπεποίθησης», λέει το πόρισμα.

Τα ποσοστά κατάθλιψης, ανάλογα με τον εργασιακό τομέα είναι:

- Οικιακοί βοηθοί κατ'οίκον εξυπηρέτησης 10,8%

- Επιχειρήσεις σίτισης 10,3%

- Κοινωνικές υπηρεσίες 9,6%

- Υγειονομικό προσωπικό 9,6%

- Τέχνη, αθλητισμός και ΜΜΕ 9%

- Παιδεία και βιβλιοθήκες 8,7%

- Χρηματιστήριο και πωλήσεις 6,7%

- Νομικά και Μεταφορές 6,4%

- Μάνατζμεντ 5,8%

[www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters]

No comments: