Saturday, November 3, 2007

ΠΕΡΙΠΟΥ 560.000 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 (ΕΕ-15) που δεν διαθέτει ένα γενικό σχήμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, στην οποία βρίσκονται, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, περίπου 560.000 άτομα ή το 5,4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό αναφέρεται στην εργασία "Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην εε-15 και δυνατότητες εφαρμογής του στην Ελλάδα", των Αθανασίου Θ. Μπαλφούσια και Κωνσταντίνου Ν. Κωτσή, που παρουσιάσθηκε σήμερα από το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η μελέτη του ΚΕΠ τονίζει ότι "το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ακραίας φτώχειας που παρατηρείται στην Ελλάδα, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με το σχεδιασμό ενός γενικού συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που, σε πρώτη φάση μπορεί να είναι πιο χαμηλό, με βάση τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης ενός τέτοιου συστήματος αναμένεται να είναι μικρότερο από ό,τι φαίνεται με πρώτη ματιά, αφού στη χρηματοδότησή του θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά ο περιορισμός των εκτεταμένων φορολογικών δαπανών και προνομίων, των φόρων υπέρ τρίτων και των αυτόνομων τρόπων ευνοϊκής φορολόγησης μεγάλων πηγών εισοδήματος. Επίσης, τα επιδόματα που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισόδηματος θα μπορούσαν να απορροφηθούν από αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα απλοποιούνταν τόσο το φορολογικό σύστημα όσο και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με αποτέλεσμα τον περιορισμό του διαχειριστικού τους κόστους".
Υπάρχει κοινωνικό κράτος; Υπάρχει κοινός νους; Ξέρει ο Καραμανλής από πείνα; Δούλεψε ποτέ στη ζωή του, ίδρωσε ο κώλος του για να καταλάβει τι σημαίνει να μην έχεις ούτε ψωμί; Η φωτογραφία (από το Έθνος) δεν ξέρω αν αποδίδει την έκταση του προβλήματος και δεν μπορώ να ξέρω αν ο ζητιάνος είναι Έλληνας ή αλλοδαπός. Σημασία έχει ότι καθημερινά βλέπεις τη δυστυχία ανάγλυφη και σφίγγεται η καρδιά σου.

No comments: