Friday, November 2, 2007

Δίωξη και... μετά θάνατον!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως αληθινό! Το διάβασα στον Ριζοσπάστη και δεν το πίστευα. Ο Δήμος Καρλοβασίων Σάμου αποκαθήλωσε τις προτομές των Γ. Ρίτσου και Αλ. Σεβαστάκη! Απόφαση που προκαλεί το κοινό αίσθημα αποτελεί η απόφαση του Δήμου Καρλοβασίων Σάμου να αποκαθηλώσει τις προτομές δύο ιστορικών προσωπικοτήτων της Αριστεράς, του Γιάννη Ρίτσου και του Αλέξη Σεβαστάκη (1925-1999). Οι προτομές τους είχαν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, με απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. Κι ενώ εκκρεμούσαν για καιρό τα επίσημα αποκαλυπτήριά τους, αποκαθηλώθηκαν, με απόφαση του νυν Δημοτικού Συμβουλίου. Το σκεπτικό της απαράδεκτης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (31/8/2007) ήταν ότι η πλατεία δεν μπορεί να γεμίσει με προτομές και επομένως θα βγουν και οι προτομές των Ρίτσου και Σεβαστάκη.

Ο Ρίτσος και ο Σεβαστάκης αποτελούν εξέχουσες προσωπικότητες που έζησαν και δημιούργησαν στο Καρλόβασι. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Ρίτσος παντρεύτηκε την Καρλοβασιώτισσα γιατρό Φαλίτσα Γεωργιάδου και έζησε εκεί σε κατ' οίκον περιορισμό την περίοδο της δικτατορίας. Ο αγωνιστής, δικηγόρος, δραματουργός και πεζογράφος Αλέξης Σεβαστάκης γεννήθηκε στα Σακκουλαίικα Καρλοβασίου και είχε παντρευτεί την αδελφή της Φαλίτσας.

Με επιστολές τους η Ερη Ρίτσου και ο Δημήτρης Σεβαστάκης αναρωτιούνται αν πρόκειται για απλή αποκαθήλωση ή είναι μια καθαρή πολιτιστική, αλλά και πολιτική δίωξη, ακόμη και μετά θάνατον. Στην επιστολή της η Ερη Ρίτσου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επειδή πιστεύω ότι και οι δύο δεν έχουν ανάγκη προτομών - έχουν αφήσει πίσω τους το έργο τους να μιλάει γι' αυτούς και να επωφελούμαστε εμείς - θλίβομαι για την πόλη μου, γιατί πιστεύω πως το Καρλόβασι, τιμώντας τους, τιμάται το ίδιο, δείχνοντας πως μπορεί να εκτιμά τους πνευματικούς του θησαυρούς και αντίθετα πισωγυρνώντας άτσαλα, παίρνοντας μια ομόφωνη απόφαση πίσω, καταδεικνύει μικρότητα, πράγμα άδικο για την πόλη και τους κατοίκους της, για το παρελθόν της πνευματικής δημιουργίας, ακόμα και για το μέλλον της». Πού ζει αυτό το δημοτικό συμβούλιο; Ξυπνήστε ρε!

No comments: