Tuesday, November 6, 2007

Ο ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ


Αποστεωμένη και μαυρισμένη είναι η μούμια του φαραώ Τουταγχαμών, με πεταχτά δόντια και εντυπωσιακά βραχέα κάτω άκρα. Αυτό άλλωστε, από τούδε και στο εξής μπορούν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οι επισκέπτες της Κοιλάδας των Βασιλέων.

Η μουμιοποιημένη σορός του νεαρού βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά την «ταφή». Οι αρχαιολόγοι με μεγάλη προσοχή ανασήκωσαν την πολύ ευαίσθητη μούμια από την κατασκευασμένη από χαλαζία σαρκοφάγο της και αφού παραμέρισαν το λεπτό ύφασμα που την κάλυπτε, αποκάλυψαν τη συρρικνωμένη και μαυρισμένη σορό του νεαρού βασιλιά.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί επανατοποθέτησαν το ύφασμα στο σώμα του Τουταγχαμών, έτσι ώστε να παραμένουν ορατά μόνο το πρόσωπο και τα πόδια του. Επίσης, η μούμια μεταφέρθηκε σε γυάλινη προθήκη, όπου ελέγχονται πλήρως οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να μην υποστεί περαιτέρω φθορές.

Ο έφορος αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ Ζαχί Χαουάς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η μούμια είναι ασφαλής και εξαιρετικά συντηρημένη. Οσοι τουρίστες θα επισκεφθούν το ταφικό μνημείο θα μπορέσουν να δουν για πρώτη φορά το πρόσωπο του νεαρού βασιλιά. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό θέαμα, γεμάτο μαγεία και μυστήριο».

Ο δρ Χαουάς εξήγησε ότι οι επιστήμονες ξεκίνησαν την προσπάθεια συντήρησης της σχεδόν κατεστραμμένης μούμιας πριν από δύο χρόνια. Η μούμια είχε κατατεμαχιστεί σε 18 κομμάτια, κατά την προσπάθεια του Βρετανού αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ, ο οποίος την ανακάλυψε πριν από 85 χρόνια, να αφαιρέσει το χρυσό της προσωπείο... (στην Καθημερινή)

No comments: