Tuesday, November 13, 2007

ΟΔΗΓΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ


Τον αποκαλούμενο «οδηγό σωτηρίας του πλανήτη» -ένα από τα πλέον σημαντικά κείμενα που εκπονήθηκαν ποτέ με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη δραστηριοποίηση της ανθρωπότητας στο θέμα- έχουν αναλάβει να τελειοποιήσουν το αργότερο έως το Σάββατο οι επιστήμονες και εκπρόσωποι 130 κρατών, που συνομιλούν από χθες στη Βαλένθια της Ισπανίας. Η έναρξη των εργασιών της ιστορικής -όπως χαρακτηρίζεται- συνάντησης στιγματίστηκε από την προειδοποίηση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, Ιβο ντε Μπουρ, ότι η πολιτική αδράνεια μπροστά στην αλλαγή του κλίματος αποτελεί «εγκληματική ανευθυνότητα».

Ο Ντε Μπουρ, επικεφαλής της Επιτροπής Σχεδιασμού για την Αλλαγή του Κλίματος, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νομπέλ Ειρήνης του 2007, από κοινού με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, δήλωσε ενώπιον της διακυβερνητικής ομάδας IPCC, που συνεδριάζει στη Βαλένθια, ότι το μήνυμα προς τους ηγέτες όλου του κόσμου είναι σαφές: Απαιτείται έγκαιρη δράση. «Η αποτυχία τους να αναγνωρίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού ακριβώς του μηνύματος θα εκληφθεί ως εγκληματική ανευθυνότητα, στην καλύτερη περίπτωση», υπογράμμισε. Οι εργασίες της IPCC «αποτελούν σημείο-σταθμό», όπως το έθεσε ο επικεφαλής της ομάδας, Ραχέντρα Παχάουρι. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως το Σάββατο ο συνοπτικός οδηγός για την κατάσταση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν.

Ο οδηγός θα αποτελείται από 25 σελίδες και θα είναι η σύνοψη των πιο ουσιαστικών σημείων της αρχικής έκθεσης -2.500 σελίδων- που εκδόθηκε στις αρχές του έτους και αποδίδει στον άνθρωπο ευθύνες για την αλλαγή του κλίματος. Εάν ξεπεραστούν οι αναμενόμενες διαφωνίες για το τι θα περιληφθεί και τι θα μείνει εκτός, τότε ο αποκαλούμενος οδηγός σωτηρίας θα προσφέρει πράγματι πυξίδα για κυβερνήσεις και άλλα κέντρα αποφάσεων καθώς θα αναζητούν τη σωστή κατεύθυνση προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή την προσαρμογή της οικονομίας στα νέα δεδομένα. Στην τελετή παρουσίασης του οδηγού, που οι επιστήμονες ελπίζουν να ενισχύσει τις θέσεις τους εν όψει της συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 10 Δεκεμβρίου, θα παραστεί ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Πέραν της καυστικής του προειδοποίησης, πάντως, ο κ. Ντε Μπουρ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος είναι εφικτή», είπε, «και η συντονισμένη δράση μπορεί να αποτρέψει μερικές από τις πιο ολέθριες επιπτώσεις... Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση». (Η Καθημερινή)

No comments: