Wednesday, November 14, 2007

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΓΑΛΛΙΑ [France] Χάος στις μεταφορές αντιμετωπίζουν από το πρωί εκατομμύρια Γάλλοι λόγω της πανεθνικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα από χθες το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προωθούμενη από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί [Nicolas Sarkozy] μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι στους εθνικούς σιδηροδρόμους SNCF απεργούν από χθες στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) και σήμερα το πρωί τους ακολούθησαν οι συνάδελφοί τους στο παρισινό μετρό,τα αστικά λεωφορεία και στις υπηρεσίες των τραμ,όπως επίσης στις επιχειρήσεις ενέργειας και φυσικού αερίου EdF και GdF.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση θεωρείται η πλέον σοβαρή την τελευταία δεκαετία και συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση προς τον πρόεδρο Σαρκοζί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν έξι μήνες.

"Η απεργία θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό" δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν [François Fillon] και ο υπουργός Μεταφορών Ξαβιέ Μπερτράν [Xavier Bertrand] θα έχει σήμερα επαφές με τα συνδικάτα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης των γαλλικών σιδηροδρόμων, μόνο τα 90 από τα 700 τρένα μεγάλης ταχύτητας (TGV) θα κινηθούν σήμερα σε εθνικό δίκτυο και ελάχιστες τοπικές αμαξοστοιχίες.

Τα συνδικάτα αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για την αλλαγή του ειδικού καθεστώτος συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να αυξηθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης περίπου 1,3 εκατομμυρίων υπαλλήλων από τα 37,5 στα 40 χρόνια. (Πηγή: ΑΠΕ)

No comments: