Thursday, November 15, 2007

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.!

Man exhaling smoke from cigarette

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσους πολλούς θανάτους από το παθητικό κάπνισμα στη χώρα μας οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που να προστατεύει τους μη καπνιστές από τον καπνό του τσιγάρου και η υπάρχουσα νομοθεσία απλά δεν τηρείται» τονίζει ο Γ. Τούντας.

Κάποτε θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Οι καπνιστές να σέβονται τους μη καπνιστές. Όσο για τα περί ανοχής, δημοκρατίας, φασισμού και άλλα παρόμοια, να μπουν στον κάλαθο των αχρήστων. Ο μη καπνιστής δεν κάνει κάτι για να ενοχλεί. Ο καπνιστής καπνίζει και ενοχλεί! Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας πεθαίνουν περίπου 600 άτομα από νοσήματα που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα. Επίσης η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα (CΟex) στους μη καπνιστές ανάμεσα στα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ελληνες είναι πρωταθλητές και στο παθητικό κάπνισμα.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έρευνα που παρουσίασαν ο Γιάννης Τούντας , αν. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και η Ηρώ Σχορετσανίτη, ψυχολόγος, σύμβουλος Υγείας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Η σχετική συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Ηelp- for a life without tobacco», η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται με σκοπό την αύξηση της πληροφόρησης στο κοινό για τις επιβλαβείς συνέπειες της κατανάλωσης καπνού.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα εκτός από το κάπνισμα είμαστε πρωταθλητές και στο παθητικό κάπνισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Τούντας. «Οι μετρήσεις που γίνανε και αφορούν το μονοξείδιο του άνθρακα δείχνουν υψηλότερη συγκέντρωση στους μη καπνιστές στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό μεταφράζεται σε υψηλούς κινδύνους για την υγεία των μη καπνιστών.Σύμφωνα με άλλη μελέτη υπολογίζεται ότι περίπου 600 Ελληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από μόνο τέσσερα από τα είκοσι συνολικά νοσήματα που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα,δηλαδή απόκαρκίνο του πνεύμονα,εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσο και χρόνιες πνευμονοπάθειες». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις παθήσεις αυτές το 2002 έχασαν τη ζωή τους 568 Ελληνες...

Mason_Covers_Smoking.jpg

Ανέτρεξα και σ' ένα παλιότερο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Κάθε έτος, περισσότεροι από 79.000 ενήλικες στην ΕΕ πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης με τον τίτλο "Σηκώνοντας το προπέτασμα καπνού: 10 λόγοι για μια Ευρώπη ελεύθερη από το κάπνισμα". Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια να προσδιοριστεί ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος και αποδεικνύει ότι τα μέτρα για να σταματήσει αυτό είναι εφικτά και δημοφιλή. Η έκθεση ζητά την επιβολή νομοθεσίας που θα απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων μπαρ και εστιατορίων.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε από την Smoke Free Partnership, ένα φόρουμ που αποτελείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς έρευνας για τον καρκίνο και την καρδιά, που δημιουργήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Βρετανίδα Liz Lynne των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και τον Αδάμο Αδάμου (ΑΚΕΛ) . "Ο γενικός αντικειμενικός σκοπός της έκθεσης και της δημιουργίας του φόρουμ είναι να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για ένα σύνολο συστάσεων που αφορούν πολιτικές πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος," δηλώνει ο κ. Αδάμου.

Εκτιμάται ότι 72.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του παθητικού καπνίσματος στο σπίτι και 7.000 στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια, μπαρ, παμπ και νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, με τον αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 325 ετησίως – ένας θάνατος κάθε ημέρα για μια εβδομάδα έξι εργάσιμων ημερών...

Αναλυτικά :
Έκθεση του ΕΚ για το συνέδριο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού
Νομοθεσία της ΕΕ για τη διαφήμιση και την επιχορήγηση του καπνού
Κανόνες της ΕΕ για την παραγωγή, πώληση και παρουσίαση προϊόντων του καπνού
Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτροπή του καπνίσματος και τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του ελέγχου του καπνού
Ιστοθέση κατά του καπνίσματος της ΕΕ
Lifting the Smokescreen: 10 reasons for a smoke free Europe


No comments: