Thursday, November 29, 2007

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ: ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον ή τον άλλο τρόπο τα δικαιώματα των φτωχών αυτού του πλανήτη παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση από τους ισχυρούς. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει σε κάθε κοινότητα ανθρώπων. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. ΟΙ φτωχοί απλώς υφίστανται τα πάνδεινα. Ούτε να αμυνθούν δεν μπορούν πλέον! Η καθημερινότητα αναλίσκεται στην αναζήτηση πόρων για να αντιμετωπιστούν οι κάθε είδους ελλείψεις.

Hyderabad

Hyderabad, India: Women struggle through a crowd to reach a mobile water tanker in a slum area.

Πριν δυο χρόνια, περνώντας από τον Άγιο Πέτρο σκεφτόμουν τη στάση που θα κάναμε στη στροφή εκεί που ήταν (λέω… ήταν) η βρύση, κάτω από τα πυκνά δέντρα. Αμ δε. Η βρύση είχε στερέψει – ίσως είχε βρει άλλη διέξοδο. Δεν ξέρω. Αυτό που έχω να πω είναι ότι λυπήθηκα. Πέρασα κι εφέτος. Ξανασταμάτησα εκεί, αλλά η βρύση ήταν στεγνή… Πηγαίνοντας από τον Άη Βασίλη προς τη Λακωνία, είπα να σταματήσω στη νεραϊδόβρυση. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, η βρύση πια δεν είχε νερό! Μιλάω, δηλαδή, για βρύσες στα βουνά! Καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβαίνει στον κάμπο… Άκουσα ότι πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει. Όταν, λοιπόν, γίνεται λόγος για λειψυδρία, θα πρέπει να ακούμε με προσοχή. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, πιθανόν να μην αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτό το τεράστιο πρόβλημα που για άλλες κοινωνίες είναι υψίστης σημασίας. Διψάει ο κόσμος… Λένε ότι ο χορτασμένος δεν καταλαβαίνει τον πεινασμένο.

Nanning

Guangxi province, China: Girls play on parched land. Last year a severe drought left more than 2.4 million people short of drinking water.

Αλλά δεν είναι μονάχα η έλλειψη υδάτινων πόρων. Είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αν οι ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη δεν αποδεχθούν την επιτακτική ανάγκη να μειωθούν άμεσα και δραστικά οι εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε στην ουσία παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των φτωχών. Αυτό τουλάχιστον αναφέρθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών προς όλα τα κράτη του κόσμου, για να συνεχίσουν τις προσπάθειες που ξεκίνησαν με το πρωτόκολλο του Κιότο.

Expanding desert in China’s Gansu province
Expanding desert in China’s Gansu province. Photograph: Peter Parks/AFP/Getty

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος μίας «απόλυτης οικολογικής καταστροφής», είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% μέχρι το 2020 και τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050. Μάλιστα, ο Κέβιν Γουότκινς, επιμελητής της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η αλλαγή του κλίματος είναι ένα φαινόμενο που δεν άπτεται μόνο των φυσικών επιστημών και της οικονομίας: «Είναι ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φτωχών και περιθωριοποιημένων αυτού του κόσμου. Μία πιθανή αποτυχία μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αποτελέσει σοβαρή και εκούσια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»… [The Guardian]

Δείτε και αυτό:

Climate change: how poorest suffer most.

By Paul Vallely. Global warming is not a future apocalypse, but a present reality for many of the world's poorest people, according to the most hard-hitting United Nations report yet on climate change, published yesterday... [The Independent, ΕΔΩ]

No comments: