Sunday, November 25, 2007

Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ!


Waterfall environment

Τέτοιες εικόνες σε λίγο δεν θα τις βλέπουμε παρά σε φωτογραφίες και όσοι θα τις έχουν "αποθηκεύσει" στη μνήμη τους...

Ο Έβρος σήμερα μάς εκδικείται... γράφει στην Καθημερινή ο Δημήτρης Πέτροβιτς. Η επί 50 χρόνια ύψωση αναχωμάτων μείωσε κατά 90% το πλάτος του, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει χωριά και καλλιέργειες. Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο οφείλονται σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που έγιναν στην κοίτη του ποταμού στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, με αποτέλεσμα να μειωθεί το πλάτος του από 1.500 - 2.000 μέτρα, που ήταν στο παρελθόν, στα 150 - 200 μέτρα σήμερα.

photo

Δεν θα είναι η οικονομία που θα πλήττεται από τις πλημμύρες αλλά θα κινδυνεύει άμεσα πλέον και η ζωή των ανθρώπων

Δηλαδή η παρέμβαση του ανθρώπου είναι δολοφονική! Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να παραπονείται ο άνθρωπος όταν το φουσκωμένο ποτάμι δεν βρίσκει τον φυσικό του ρου. Φταίει ο άνθρωπος που δεν έχει τον αυτοέλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να συμβιώσει είτε με τη φύση είτε με τα ζώα είτε με τον άλλον συνάνθρωπο. Τα περισσότερα κακά, οι καταστροφές που συνήθως τις αποδίδουμε σε φυσικά αίτια, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αναστάτωση που έχει επιφέρει ο ίδιος ο άνθρωπος στο περιβάλλον του. Οι πλημμύρες στην Αθήνα όλοι πλέον γνωρίζουμε γιατί γίνονται. Έγινε τσιμέντο όλη η Αττική. Πάνε τα ποτάμια, τα ρέματα, το χώμα, τα δέντρα...
Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσαν στην περιοχή του Κηφισσού οι πλημμύρες

Τέτοιες εικόνες θα τις βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά
Πού και πώς θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, οι επόμενες γενιές; Φταίει το κράτος δίχως αμφιβολία, αλλά φταίει και ο πολίτης που θέλει να κοροϊδέψει το κράτος, που θέλει να εξαπατήσει τον διπλανό του, να φτιάξει στη λούφα το αυθαίρετό του, να πετάξει όπου να 'ναι τα σκουπίδια που ο ίδιος δημιούργησε, να αντλήσει νερά από το έδαφος χωρίς προγραμματισμό... Πράγματι μας εκδικείται η φύση κι εμείς δεν βάζουμε μυαλό.

No comments: