Friday, December 7, 2007

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο Μπαλί διεξάγεται η σύνοδος του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα που θα ισχύσει μετά το 2012, οπότε και λήγει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Στην πρώτη φετινή έκθεσή της, η IPCC προειδοποιεί ότι μέχρι το 2100 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανυψωθεί από 18 έως 59 εκατοστά.

Το ένα τρίτο των ειδών της Γης θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες στην Αφρική, όπου 250 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν λειψυδρία έως το 2020. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό.
Στην Ευρώπη, οι παγετώνες των Άλπεων θα λιώσουν και οι μεσογειακές χώρες θα πληγούν από ξηρασία.
Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων επίσης θα συρρικνωθούν, προκαλώντας λειψυδρία σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη, η αγροτική παραγωγή ίσως αυξηθεί αρχικά, λόγω των ηπιότερων χειμώνων, θα μειωθεί όμως δραματικά αν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τους 3 βαθμούς. Ορισμένα αφρικανικά κράτη θα πρέπει να δαπανούν το 10 με 15 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για να προσαρμοστούν στην παγκόσμια θέρμανση.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τη μέρα της έναρξης της συνδιάσκεψης έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση:

1) Την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

2) Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε τομέα.

3) Την ακύρωση των σχεδίων για κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.

4) Τη χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με σκοπό τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και ενδιάμεσα την αποδοτική ενεργειακά και καθαρή περιβαλλοντικά χρήση του λιγνίτη.

5) Την παροχή οικονομικών κινήτρων και στήριξη της έρευνας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με πρώτο μέτρο τη μείωση του Φ.Π.Α. στις σχετικές τεχνολογίες και προϊόντα.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τα μέλη και οι φίλοι του μπορούν με τις καθημερινές τους επιλογές να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών.

Για το λόγο αυτό ενημερώνει μέσα απο όλες τις περιφερειακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για τα παρακάτω 10 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν, από το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου και κάθε μέρα τα Μέλη και οι Φίλοι του Κινήματος, υιοθετώντας μια υπεύθυνη στάση, για να τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου:

1. Χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς αντί για ΙΧ.

2. Δεν αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand by) τις ηλεκτρικές συσκευές.

3. Φροντίζουμε για τη μόνωση των σπιτιών.

4. Χαμηλώνουμε το θερμοστάτη της θέρμανσης κατά 1-2 βαθμούς.

5. Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειάζονται.

6. Χρησιμοποιούμε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α.

7. Αντικαθιστούμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό.

8.Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

9. Ανακυκλώνουμε το χαρτί, το αλουμίνιο, το πλαστικό.

10. Φυτεύουμε δέντρα.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Σύνταγμα

Ελάτε να διαδηλώσουμε ειρηνικά για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και όλου του πλανήτη. Αλλά και για να δηλώσουμε την προσωπική μας δέσμευση, ότι θα υποστηρίξουμε τις αλλαγές που πρέπει άμεσα να γίνουν, ώστε να μπορέσουν κάποτε τα παιδιά μας να σταθεροποιήσουν ξανά το κλίμα.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

No comments: