Saturday, December 1, 2007

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ

Στη βρετανική εφημερίδα The Indipendent διάβαζα ένα ρεπορτάζ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων αφότου επετράπη ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων. Θέλουν να πιστεύουν οι ομοφυλόφιλοι ότι πέτυχαν μια περιφανή νίκη κι έτσι πλέον μπορούν να είναι αποδεκτοί στην κοινωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, μιας και είναι ίσοι απέναντι ενώπιον του νόμου. Κάποια "ζευγάρια" κάνουν τον απολογισμό του έγγαμου βίου τους. Μεταξύ αυτών ο γνωστός και διάσημος Elton John και ο ηθοποιός Anthony Sher, που είναι μια μεγάλη προσωπικότητα του βρετανικού θεάτρου. Μεταφέρω εδώ ένα απόσπασμα με τις απαντήσεις των Sir Antony Sher και Greg Doran.


Happy anniversary: Civil partnerships, two years on
Sir Antony Sher and Greg Doran got married on the first day of civil partnerships

Ο Sir Antony, 58 ετών, ο ηθοποιός, και ο Greg, 48 ετών, ο chief associate director του Royal Shakespeare Company, ήταν μαζί για 20 χρόνια. Ο πολιτικός γάμος τους έγινε το Δεκέμβριο του 2005. Ζουν στο Λονδίνο και στο Στράτφορντ.

Sir Antony: Υπήρξαν τόσες πολλές φήμες για τον πολιτικό γάμο προτού τελικά να αναγγελθούν. Ήταν ένας συναρπαστικός χρόνος, που είναι μέρος της ιστορίας. Παντρευτήκαμε την πρώτη ημέρα και ήταν μια όμορφη, ευτυχής ευκαιρία. Ακόμη και ο δεξιός, ομοφοβικός tabloid Τύπος ήταν θετικός, και σκέφτηκα πώς καταπληκτικό ήταν ότι οι οικογένειες που παίρνουν εκείνο το είδος του Τύπου, θα έβλεπαν τις φωτογραφίες του Elton John και του David Furnish να χαιρετούν χαρούμενοι. Ακόμα κι αν το σχόλιο ήταν ελαφρώς αστείο, ήταν θετικό.

Happy anniversary: Civil partnerships, two years on

David Furnish and Elton John tied the knot in 2005

Ήμασταν ήδη μαζί πολύ καιρό, έτσι τίποτα δεν επρόκειτο να αλλάξει μεταξύ μας, αλλά ο νόμος δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όχι μόνο για τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να θεωρείται ο gay "φυσιολογικός". Έχοντας μεγαλώσει σε ένα από τα πιό καταπιεστικά καθεστώτα του τελευταίου αιώνα, στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, όπου αισθάνθηκα διαφορετικός και λάθος, τώρα γίνομαι αποδεκτός για αυτό που είμαι - ένας συνηθισμένος πολίτης του κόσμου - θα ήταν ένα σπουδαίο ταξίδι για να κάνω στη διάρκεια της ζωής μου.

Greg: Μεγαλώνοντας στο Preston, σε ένα καθολικό σχολείο, σκέφτηκα ότι ήμουν το μόνο ομοφυλοφιλικό άτομο στον κόσμο. Δεν υπήρξε κανένα κοινωνικό πρότυπο για μένα. Αυτό έχει αλλάξει, και ένα από τα πράγματα που οι πολιτικοί γάμοι έχουν κάνει είναι να δείξουν στους νέους ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος συμβίωσης όπως συμβαίνει και με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
Ο πατέρας μου είναι ηλικιωμένος και έχει άνοια, έτσι ανησυχήσαμε όταν είπε ο γραμματέας: «Υπάρχει κανείς που να έχει οποιεσδήποτε αντιρρήσεις», θα φώναζε: «Μα είναι και οι δύο άντρες!» Αυτός και η μητέρα μου με ενεθάρρυναν, αλλά ένα πρόβλημα που πολλά ομοφυλοφιλικά ζευγάρια έχουν με τους γονείς τους δεν είναι η θρησκοληψία τόσο πολύ όσο ο φόβος ότι το παιδί τους δεν θα βρεί την ευτυχία. Αυτό ήταν ένας δημόσιος τρόπος για να αποδείξουμε ότι μπορούμε.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει μεταξύ μας - είμαστε μαζί πάρα πολύ καιρό - αλλά όμως νιώθεις ότι προστατεύεσαι από το βρετανικό νόμο και δεν υπάρχει περίπτωση να σε πετάξουν από ένα ξενοδοχείο. Μπορούμε τώρα να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε να δείξουμε κάποια προκλητική συμπεριφορά, αλλά ότι είμαστε μέρος ενός αποδεκτού τρόπου ζωής στη χώρα μας - και αυτό είναι σημαντικό.
Είθε να νιώθουν ευτυχισμένοι!

No comments: