Wednesday, December 5, 2007

Η ΠΕΙΝΑ ΘΕΡΙΖΕΙ!


Ο κίνδυνος εξεγέρσεων εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και υποσιτισμού αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις απ’ οποιαδήποτε περίοδο της τελευταίας 50ετίας, προειδοποιεί ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του πλανήτη.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες για τα ζυμαρικά στην Ιταλία, οι κινητοποιήσεις για την τορτίγια στο Μεξικό και για τα κρεμμύδια στην Ινδία αποτελούν απλώς την αρχή μιας επικείμενης κοινωνικής αστάθειας εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αύξηση της παραγωγής των βασικών προϊόντων, δήλωσε ο Ιωακείμ φον Μπράουν, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Πολιτική των Τροφίμων.

Η αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα και σε άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, εκτόξευσε πέρυσι στα ύψη τις τιμές του σίτου, του ρυζιού, του καλαμποκιού, της σόγιας και των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Η ζήτηση τρέχει με απίστευτους ρυθμούς. Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο απ’ όσο παράγει εδώ και μια πενταετία τώρα. Τα αποθέματα των δημητριακών, του ρυζιού, του σίτου και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί σε επίπεδα πρωτοφανή από τις αρχές της δεκαετίας του ’80», προειδοποίησε ο κ. φον Μπράουν, του οποίου η οργάνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμαχία ερευνητών για θέματα γεωργίας, οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων. Εως τώρα οι κρίσεις έχουν αποτραπεί, επειδή τα κράτη κάνουν χρήση των εθνικών αποθεμάτων, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει επειδή η Κίνα, ειδικά, έχει εξαντλήσει τα εφόδιά της.

No comments: