Sunday, February 3, 2008

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου), και για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ :

Η παγκόσμια κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι, τα σύνθετα οικοσυστήματα που περιέχουν οι υγρότοποι είναι σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, προσφέροντας ενδιαίτημα σε πολλά απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, ενώ παράλληλα παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στον άνθρωπο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του υδατικού κύκλου.

Αντίθετα, η χώρα μας δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη. Η θεσμοθέτηση των φορέων διαχείρισης όλων των υγροτόπων Ramsar το 2003 υπήρξε σημαντικό βήμα για την βιώσιμη διαχείρισή τους, η οποία, όμως, ουδέποτε συνεχίστηκε ή ολοκληρώθηκε. Οι περισσότεροι από τους φορείς, είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν αδρανείς. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι υγρότοποι κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημαντική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερωτήσεις για την άμεση αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων των υγροτόπων, καθώς και την περαιτέρω σχεδίαση ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με στόχο την καλυτέρευση της παρούσας κατάστασης.

No comments: