Friday, February 29, 2008

ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ


Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μην είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αναφέρει πρόσφατη νέα έρευνα. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα στοιχεία υπέρ της άποψης που θέλει την κατάθλιψη θετική, τελικά, εμπειρία για τον οργανισμό. Μπορεί η κατάθλιψη να έχει συνδεθεί με την έλλειψη χρόνου και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, μία νέα προσέγγιση ωστόσο συνιστά ότι υπήρχε πάντα. Ένας από τους κορυφαίους ψυχολόγους αναφέρει ότι η κατάθλιψη στους ανθρώπους δεν είναι καν ελάττωμα, αλλά ένας αμυντικός μηχανισμός που στην ήπια εκδήλωσή του μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη προσωπικής εξέλιξης.

Ο Δρ. Πωλ Κίντγουελ, ειδικός στις διαταραχές διάθεσης και συμπεριφοράς τοου Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της Βρετανίας, θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι, σε όλες τις χρονικές περιόδους, ήταν και θα είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη όταν βρίσκονται υπό πίεση και άγχος. Το γεγονός μάλιστα ότι η κατάθλιψη έχει επιβιώσει κατά την εξελικτική πορεία του ανθρώπου σημαίνει ότι βοήθησε το ανθρώπινο είδος να γίνει ακόμη πιο δυνατό.

«Υπάρχουν οφέλη και αυτός είναι ο λόγος που εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι σκληρό βέβαια να δεχτείς ότι υπάρχει κάτι θετικό στην κατάθλιψη, αλλά τελικά υπάρχει ζωή και μετά» ανέφερε σχετικά. «Έχω λάβει emails από πρώην ασθενείς που αναφέρουν ότι τελικά η κατάθλιψη τους βοήθησε επειδή άλλαξαν κατεύθυνση στη ζωή τους, επέλεξαν μια νέα καριέρα για παράδειγμα και ως αποτέλεσμα είναι πιο χαρούμενοι σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα, η κατάθλιψη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει μη-ρεαλιστικούς στόχους που μπορεί να έχει θέσει, θέτοντας σε πιο γερές βάσεις τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά του. Στη Βρετανία, ένας στους τέσσερις άντρες και μία στις πέντε γυναίκες υπολογίζεται ότι βίωσαν περίοδο κατάθλιψης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Δημιουργικότητα. Ένα χρόνο πριν κατακτήσει δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Κέλι Χόλμς πέρασε μια μακρά περίοδο κατάθλιψης, η οποία, όπως η ίδια εξομολογήθηκε, την βοήθησε να θέσει νέους στόχους και τελικά να γίνει δυνατότερος άνθρωπος. Όπως εξηγεί ο Δρ. Κίντγουελ, η κατάθλιψη μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλες αρετές, εκτός από την προσαρμοστικότητα. «Η ψυχολογική αναστάτωση μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό δημιουργικής δουλειάς, ενώ η αναγέννηση του οργανισμού μετά από περίοδο κατάθλιψης αναζωογονεί τον έρωτα με τη ζωή».

Ο Αριστοτέλης είχε σε μεγάλη εκτίμηση την κατάθλιψη εξαιτίας της ενδοσκόπησης που μπορούσε να προκαλέσει. Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε, οι άνθρωποι που την έχουν βιώσει μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν τα προβλήματα των άλλων.

Η κατάθλιψη εντοπίζεται ακόμη από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Γη, αναφέρει ο Κίντγουελ, όπου γινόταν εύκολα αντιληπτή σε μικρές κοινότητες πενήντα ατόμων. Η φυλή των Μπάντα στην Ουγκάντα την αποκαλεί «ασθένεια της σκέψης» και τα μέλη της φυλής που έχουν κατάθλιψη μπορούν να απομακρυνθούν για λίγο από την ομάδα ώστε να ανασυγκροτήσουν τη σκέψη τους.

Τα αυξανόμενα περιστατικά κατάθλιψης σε ΗΠΑ και Βρετανία - σε σύγκριση με χώρες όπως η Βραζιλία και το Μεξικό - μπορεί να οφείλονται στην κατάργηση των οικογενειακών δεσμών σε μικρή ηλικία, τον κατακερματισμό της κοινωνίας αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις που ζητά το σύνολο από τα άτομα.

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία σε πρόσφατη μελέτη φαίνεται να έχουν μικρά κλινικά οφέλη, παίζουν ένα ρόλο ειδικά στις περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, σύμφωνα με τον Κίντγουελ. Το άτομο ωστόσο θα πρέπει να συζητήσει για τα κοινωνικά ή συναισθηματικά αίτια είτε με έναν ειδικό, ή με κάποιο κοντινό πρόσωπο. «Δε θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο το γεγονός ότι βιώνουμε μια περίοδο κατάθλιψης, στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνει τον κύκλο της υπό την προϋπόθεση ότι απομακρυνόμαστε από τα αίτια που την προκαλούν».

Ευτυχία αντί για ΑΕΠ. Οι πολιτικοί πρόσφατα εισήγαγαν την έννοια της «ευτυχίας» στον πολιτικό διάλογο, με τον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον να αναφέρει ότι η βελτίωση της «γενικής καλής κατάστασης του πληθυσμού είναι μια από τις κεντρικές προκλήσεις της πολιτικής εξουσίας».

Κάποιοι βρίσκουν αυτή την προσέγγιση υπέρ-απλουστευτική. Ο Φίλιπ Χάντσον, συνεργάτης της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας θεωρεί ότι η δημιουργία μιας ατζέντας για την ευτυχία είναι ανέφικτη επειδή η ευτυχία δεν είναι κάτι απτό που αγοράζεται στα καταστήματα. «Η ζωή καθενός είναι γεμάτη από περιστασιακές περιόδους μιζέριας που όλοι μας θα βιώσουμε. Η ζωή τελειώνει με θρήνο, εκτός και αν είμαστε τόσο τυχεροί που εμείς και οι αγαπημένοι μας πεθάνουμε ταυτόχρονα σε κάποιο αεροπορικό δυστύχημα."

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

No comments: