Tuesday, March 25, 2008

Οι «Αθλιοι» του Ουγκώ και των υδάτων

Μόνον οι 3 στους 10 έχουν σύνδεση με δημόσια δίκτυα αποχέτευσης – Το πείραμα μιας φυλακής για διαχείριση των λυμάτων
«Η ιστορία του ανθρώπου αντικατοπτρίζεται στην ιστορία των υδάτων», έγραφε ο Βίκτωρ Ουγκώ στους “Αθλίους”. «Οι αποχετεύσεις είναι η συνείδηση μιας πόλης. Οι οχετοί είναι κυνικοί, αποκαλύπτουν τα πάντα». Αν κρίνει κανείς από τη σημερινή κατάσταση των αποχετευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο, η σημερινή κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή. Μόνον οι τρεις στους δέκα συνανθρώπους μας διαθέτουν σύνδεση με δημόσια δίκτυα αποχέτευσης.
Καθώς ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται αλματωδώς, μοιάζει να είναι πλέον ακατόρθωτη η επίτευξη των στόχων που αφορούν τη βελτίωση των συστημάτων υγιεινής μέχρι το 2015. Ωστόσο, καταγράφεται αρκετά σημαντική πρόοδος σε κράτη όπως η Κίνα, ενώ ήδη εταιρείες έχουν αναλάβει την κατασκευή εργοστασίων βιοκαθαρισμού σε πόλεις όπως το Ραμπάτ και η Λα Παζ.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η λύση ή τουλάχιστον μέρος της που θα επιτρέψει τον περιορισμό των μεταδιδομένων με το νερό ασθενειών, οι οποίες πλήττουν κυρίως τους φτωχούς, προϋποθέτει την ορθότερη εκμετάλλευση της Φύσης. Κάτι τέτοιο επιβάλλει την ορθότερη χρήση των φυτών ή ακόμα των βακτηρίων του εδάφους που τρέφονται με απόβλητα... [Η Καθημερινή, 23/3/2008]

No comments: