Saturday, March 29, 2008

Βροχές, πλημμύρες... λειψυδρία


Ο εφιάλτης επιστρέφει λόγω της κακής διαχείρισης του νερού

Iδιες βροχές, όμως λιγότερο νερό, λειψυδρία και ξηρασία. Oσο και να μοιάζει σχήμα οξύμωρο είναι το υδατικό μέλλον της Αττικής, αλλά και της Ελλάδας συνολικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών αλλά και η συγκέντρωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα αστικά κέντρα προκαλούν ραγδαίες βροχοπτώσεις και κατά συνέπεια πλημμύρες. Ο μεγάλος όγκος νερού που πέφτει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν μπορεί να συγκρατηθεί και χάνεται στη θάλασσα.
Πρώτο θύμα της λειψυδρίας η Κύπρος όπου παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων 13% ενώ από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα παρατηρήθηκε μείωση της ροής των ποταμών της τάξεως του 35-50%.
Σύμφωνα με μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής την τελευταία εκατονταετία, το ύψος βροχής στην περιοχή της Αττικής παραμένει στα ίδια επίπεδα, κατά μέσον όρο 400 χιλιοστά ετησίως εκτός από το έτος 2002 που το ύψος βροχής έφτασε τα 900 χιλιοστά. «Ωστόσο από το 1980 και μετά έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των ημερών που σημειώνονται βροχοπτώσεις. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων και κατά συνέπεια πλημμύρες», τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Kλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος. Oπως συμπλήρωσε «το γεγονός αυτό οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στο ότι η δομή της πόλης εκπέμπει θερμότητα θερμικής νησίδας που ενισχύει το φαινόμενο των ραγδαίων βροχοπτώσεων»... [[Tης Τανιας Γεωργιοπουλου, Η Καθημερινή, 30/3/2008]

No comments: