Monday, April 21, 2008

ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗς ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης και η ευρωβουλευτής του Κινήματος, Άννυ Ποδηματά, σχετικά με την οριστική απόφαση καταδίκης της Ελλάδας από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Πριν από περίπου ενάμισι μήνα, στις 6 Μαρτίου, η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, μετά από ακρόαση της ομάδας του ΥΠΕΧΩΔΕ, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Καλογιάννη, είχε εκδώσει προκαταρκτική απόφαση, στην οποία σημείωνε τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με τις επιταγές του Πρωτοκόλλου του Κιότο και, συγκεκριμένα, την ανυπαρξία αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά τον Απρίλιο του 2007.

Την ίδια ημέρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, χαρακτήριζε ως «χαιρέκακα» και «κινδυνολόγα» τα σχόλια της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, ότι η Ελλάδα, ως μοναδική χώρα που παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, διασύρεται διεθνώς και κινδυνεύει να εξαιρεθεί από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Στις 8 Απριλίου 2008, η Ελλάδα υπέβαλε γραπτώς νέα στοιχεία, τα οποία συνυπολογίστηκαν για την τελική αξιολόγηση της Επιτροπής Συμμόρφωσης, κατά τη συνεδρίασή της, στις 16-17 Απριλίου 2008.

Στη συνεδρίαση αυτή, η Επιτροπή Συμμόρφωσης, μετά από αναλυτική αξιολόγηση όλων των στοιχείων που υποβλήθηκαν εκ μέρους της Ελλάδας, κατέληξε ότι οι πληροφορίες που της δόθηκαν είναι ανεπαρκείς και δεν αλλάζουν το προσωρινό πόρισμα της 6ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Συμμόρφωσης έκρινε ότι, ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως η κατάρτιση του προσωπικού και η συνεχής και αξιόπιστη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής, κατά τη διάρκεια μεταβατικών περιόδων, παραμένουν. Γι' αυτό και θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 6,12 και 17 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, και την καλεί να αναπτύξει ένα σχέδιο, εντός χρονικού διαστήματος 3 μηνών, στο οποίο θα διασφαλίζεται ότι, με το νέο εθνικό σύστημα, θα επιλυθούν τα προαναφερόμενα προβληματικά σημεία

Η οριστική απόφαση, συγκεκριμένα, αναφέρει:

Μετά από πλήρη αξιολόγηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην δεύτερη έγγραφη κατάθεση της Ελλάδας, η Επιτροπή επιβολής κυρώσεων καταλήγει ότι οι πληροφορίες δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την αρχική απόφαση της.

[...]

Η Επιτροπή αποφασίζει ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις κατευθύνσεις για τα εθνικά συστήματα [καταγραφής και ενημέρωσης της Γραμματείας], και τις κατευθύνσεις για προετοιμασία της πληροφόρησης.

[...]

Η Επιτροπή αποφασίζει τα παρακάτω:

(α) Ανακοινώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μη συμμόρφωση.

(β) Η Ελλάδα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο και να το υποβάλλει εντός τριών μηνών. Το σχέδιο πρέπει να καταδεικνύει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι υπάρχει το εθνικό σύστημα καταγραφής και εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του [...]

(γ) Η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη να συμμετέχει στους μηχανισμούς των Άρθρων 6, 12, και 17 του Πρωτοκόλλου [που αφορούν στην ανταλλαγή και εμπορία εκπομπών] μέχρι της επίλυση του θέματος.

Το ιδιαίτερα δραστήριο Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θεώρησε ότι πρέπει να ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή.

Ενάμισι μήνα μετά, το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι, έλεγε τότε στο ΥΠΕΧΩΔΕ: «η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας χρειάζονται συστηματική και υπεύθυνη στάση, όραμα και ειλικρίνεια. Η απάντηση του ΥΠΕΧ?ΔΕ στην Ευρωβουλευτή, Άννυ Ποδηματά, δεν περιέχει κανένα από αυτά τα συστατικά».

Σήμερα, ρωτάμε: τι έχει να πει τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ;

Μήπως, αντί να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για κινδυνολογία και χαιρεκακία, θα έπρεπε να προσπαθήσει να εφαρμόσει σωστά τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας;

Μήπως τώρα, που κατάφερε με την αδιαφορία και την αβελτηρία του, να εξαιρεθεί η Ελλάδα από ένα διεθνή μηχανισμό, μετατρέποντάς μας σε παρία της διεθνούς κοινότητας, είναι πλέον καιρός να αρχίσει να παρακολουθεί με σοβαρό και συστηματικό τρόπο τις εκπομπές, αντί να προσπαθεί με επικοινωνιακές δηλώσεις να κοροϊδέψει όλο τον κόσμο;

Ας μη βιαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να τα φορτώσει και πάλι στην ομάδα του Αστεροσκοπείου: η καταδίκη αφορά αποκλειστικά και μόνον στους χειρισμούς του Υπουργείου, μετά τη διακοπή της σύμβασης με την ομάδα αυτή.

Το θέμα της παρακολούθησης και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι παγκόσμιας σημασίας και η θέση της Ελλάδας σ'αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα, εφόσον η αποτυχία συμμόρφωσης δημιουργεί πρόβλημα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλό θα είναι, λοιπόν, το ΥΠΕΧΩΔΕ να σταματήσει την προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών του και συκοφάντησης όσων επισημαίνουν τα λάθη και την ολιγωρία του. Nα σταματήσει να προσπαθεί να εφεύρει πιο αποτελεσματικά ψέματα και να κάνει επιτέλους τη δουλειά του, ως υπεύθυνο Υπουργείο Περιβάλλοντος, και όχι ως παραμάγαζο του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

No comments: