Wednesday, June 4, 2008

Η Δυτική Αθήνα ξεσηκώνεται για τη σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΠΑΡΚΟ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ": ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΖΩΗΣ 1.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος βρίσκει τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), τους Δήμους και τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας αποφασισμένους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», τη μετατροπή του Πάρκου σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, καθώς επίσης και την ανάληψη ευθύνης λειτουργίας του Πάρκου από τον ΑΣΔΑ.

Το Πάρκο είναι μια τεράστια έκταση 1140 στρεμμάτων, ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλλους, στην καρδιά μιας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής ενός εκατομμυρίου (1.000.000) κατοίκων, που ενώ θα μπορούσε ν’ αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους ολόκληρου του λεκανοπεδίου, μαραζώνει εγκαταλειμμένος στην τύχη του, εξαιτίας της δραστικής περικοπής των κρατικών πιστώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρησή του. Η σημερινή εικόνα του Πάρκου είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Μεγάλα τμήματα παραμένουν αναξιοποίητα. Η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η φύλαξη ελλιπέστατη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις, οι ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τεράστιες, αφού η υποχρηματοδότηση είναι μόνιμη και σταθερή κυβερνητική επιλογή. Οι σχετικές πιστώσεις προς τον ΑΣΔΑ και τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν εκμηδενιστεί, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Πάρκου να μετατρέπονται καθημερινά σε αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος!

Ο ΑΣΔΑ, οι Δήμοι και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Οργανώνουν ένα ισχυρό κίνημα Ενεργών Πολιτών με τρεις διακριτούς και ξεκάθαρους στόχους:

  • Να ακυρώσουν στην πράξη σχεδιαζόμενες χρήσεις «κράχτες» που στο όνομα της «εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση του Πάρκου» απειλούν με αλλοίωση και καταστροφή τον οικολογικό χαρακτήρα του, στέλνοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ούτε τεμαχίζεται, ούτε θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Να κάνουν πράξη το δικό τους όραμα για το μέλλον του Πάρκου που συνοψίζεται στην ανάδειξή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, με:

o Χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, μεθόδων ανακύκλωσης και βιοκλιματικών υλικών.

o Ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, δημιουργία αγοράς βιολογικών προϊόντων, και θεσμοθέτηση ετήσιου Περιβαλλοντικού Φεστιβάλ.

o Χώρους δημιουργικού περιβαλλοντικού παιχνιδιού, μικρό τρενάκι και «Μυθούπολη».

o Ίδρυση Περιβαλλοντικού Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης της Αυτοδιοίκησης.

  • Να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να έχει δηλαδή ο ΑΣΔΑ τη συνολική ευθύνη λειτουργίας, χάραξης στρατηγικής και καθορισμού πολιτικής για το μέλλον του Πάρκου με σταθερή και νομοθετημένη κρατική χρηματοδότηση με παράλληλη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα, υπαγομένου στον ΑΣΔΑ και αρμοδιότητα την καθημερινή διαχείριση

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙ!

No comments: