Tuesday, June 10, 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ!



Eurokinissi

«Μπαράζ» προειδοποιητικών απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του επικίνδυνου για την πολιτιστική κληρονομιά, συνολικά, νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ, που συστήνει το νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) ως ΝΠΔΔ, και ενάντια στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής της, εξήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ για το νομικό καθεστώς του ΝΜΑ ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα, που αναφέρει ότι «η αποκοπή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (...) από τον αρχαιολογικό χώρο του βράχου που είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (...) είναι θεσμικά, ιδεολογικά και λειτουργικά απαράδεκτη (...)». Ενώ, «η ιδέα της πώλησης ή ανταλλαγής έργων τέχνης από τα περιεχόμενα του συγκεκριμένου μουσείου που προφανώς είναι τα ευρήματα του ιερού βράχου», στην παράγραφο για τους πόρους του μουσείου, «αντιβαίνει όχι μόνο στο σύνταγμα, αλλά και στο κοινό αίσθημα όλων των Ελλήνων».

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν, ορθά, πως και με αυτό το νομοσχέδιο επανέρχεται ουσιαστικά η «σαλαμοποίηση» του κρατικού/ δημόσιου χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που ήθελε το νομοσχέδιο - «σκούπα» επί υφυπουργίας Τατούλη, που επίσης είχε απορριφθεί από όλη την επιστημονική κοινότητα. Διότι, μέσω του καθεστώτος του ΝΠΔΔ, το ΝΜΑ «περνά» από τη δημόσια διαχείριση στην «γκρίζα ζώνη» του δημόσιου τομέα και στο όνομα της δήθεν οικονομικής και διοικητικής «αυτοτέλειας» και «ευελιξίας» ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοοικονομική διαχείριση. Γεγονός που αντιβαίνει και τη σαφή συνταγματική επιταγή ότι η προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους.

Σημειώνουν επίσης πως το νομοσχέδιο δίνει στο ΔΣ του ΝΜΑ όχι μόνο αρμοδιότητα για τα κινητά μνημεία, αλλά και όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, ενώ, σε ένα «κρεσέντο» αγοραίας αντίληψης, θεωρεί ως «πρόσοδο» του μουσείου τις πωλήσεις και ανταλλαγές των έργων τέχνης που θα περιλαμβάνει! Το δε «ευέλικτο» και διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό ΔΣ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διοίκηση του μουσείου από «μάνατζερ».

Ταυτόχρονα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνονται συνεχώς, και με τους μισθούς (ο ΣΕΑ τους χαρακτηρίζει εξευτελιστικούς) και τις εργασιακές σχέσεις και με λειψή υλικοτεχνική υποδομή. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για συνειδητή πολιτική για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την απαξίωσή της στην αντίληψη του λαού, ώστε προοπτικά να εμφανιστεί ως σωτήριος «από μηχανής θεός» η ιδιωτικοποίησή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αναλυτικό, εφ' όλης της ύλης, υπόμνημα που κατέθεσαν πριν μήνες στην ηγεσία του ΥΠΠΟ (παραμένει αναπάντητο), αναφέρεται ότι για τα λειτουργικά έξοδα όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, πανελλαδικά, το υπουργείο δίνει μόλις 900.000 ευρώ! Και βέβαια κάποιες Εφορείες Αρχαιοτήτων δε διαθέτουν δικά τους αυτοκίνητα για τις αυτοψίες και μεταφέρονται με των εργολάβων, όποτε οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα έξοδα μετακίνησης από την τσέπη τους!

Η ΓΣ αποφάσισε: 24ωρη απεργία στις 18/6, με συμβολικό αποκλεισμό του ΝΜΑ και του Μουσείου Ηρακλείου, 24ωρη στις 25/6 με κινητοποίηση στη Βεργίνα, 24ωρη στις 2/7 με κινητοποίηση σε Μυκήνες και στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο. Κινητοποιήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με μεγάλη επισκεψιμότητα και διοργάνωση ημερίδας για το ρόλο των δημοσίων μουσείων.

No comments: