Wednesday, June 18, 2008

ΥΠΠΟ: «ΠΑΡΑΝΟΜΗ» Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ!

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Με αυταρχισμό απάντησε η κυβέρνηση στη χθεσινή, 24ωρη πανελλαδική απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με κύρια αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, την αύξηση των αποδοχών για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων στην πολιτιστική κληρονομιά και τη στοιχειώδη, έστω, χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία των μνημείων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, όπως και έγινε. Μάλιστα, το ΥΠΠΟ εκπροσώπησε στη δίκη κατά του δικαιώματος των εργαζόμενων αρχαιολόγων να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, ο Δ. Παντερμαλής, πρόεδρος του «Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ΑΕ». Πρόεδρος Πρωτοδικών, που διεξήγαγε τη δίκη και εξέδωσε τη σχετική απόφαση, ήταν η Σπυριδούλα Μοσχονά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑ, η δικαστική απόφαση κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους, αφού είχε ξεκινήσει η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία, ενώ καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης, κατ' εντολήν της πολιτικής ηγεσίας, «ζητήθηκαν τηλεφωνικά, προς εκφοβισμό, ονομαστικοί κατάλογοι των απεργούντων!».

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει «τον ακραίο αυταρχισμό, την πρωτοφανή αδιαλλαξία και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, η οποία, στην ουσία, με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ακυρώσει το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Εμείς, οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας, ανυποχώρητοι. Τα μνημεία ανήκουν σε όλους μας και δεν εκχωρούνται».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς και Νήσων, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι χθες το πρωί η Διεύθυνση Διοικητικού του ΥΠΠΟ «άρχισε να τηλεφωνεί στους εργαζόμενους και να τους ζητά να μην απεργήσουν». Σημειώνει, επίσης, ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα η τέταρτη δόση του 2007 των επιδομάτων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων και ότι το ΥΠΠΟ «ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην απόπειρα αυτοκτονίας του τέως γενικού γραμματέα και στον έλεγχο που διενεργείται στον Ειδικό Λογαριασμό». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως «προσχηματικές» τις δικαιολογίες του υπουργείου και ζητούν αύξηση και νομοθετική κατοχύρωση του επιδόματος (σήμερα είναι 130 ευρώ), το οποίο είναι το μοναδικό που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η αδιαλλαξία του ΥΠΠΟ δεν είναι «πρωτοφανής». Επί πρωθυπουργίας Σημίτη ακόμα, καταγγέλλονταν οι απεργοί του ΥΠΠΟ περίπου σαν ...«βάνδαλοι», ενώ επί ΝΔ έπεσαν και δακρυγόνα σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στην οδό Μπουμπουλίνας. Επιπλέον, ως «παράνομες και καταχρηστικές» εκλαμβάνονται γενικώς οι απεργίες των εργαζομένων όλων των κλάδων, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

No comments: