Tuesday, June 24, 2008

Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησαν χθες τα παράκτιες της Μαύρης Θάλασσας χώρες για επερχόμενη οικολογική καταστροφή και απηύθυναν έκκληση για γενική κινητοποίηση.

"Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται σήμερα κοντά στην οικολογική καταστροφή" εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης των πόρων της, του ευτροφισμού και της ρίψης τοξικών αποβλήτων, προειδοποιούν οι συντάκτες έκθεσης που παρουσιάσθηκε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συνέρχεται από χθες στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο εκβιομηχανισμός των παράκτιων πόλεων, η λειτουργία των λιμανιών και η ρίψη τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, έχουν οδηγήσει σε μια "άνευ προηγουμένου ρύπανση".

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε κείμενο με το οποίο καλούνται οι παράκτιες χώρες (Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία) να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Κάθε χρόνο 280 τόνοι καδμίου, 60 τόνοι υδραργύρου, 4.500 τόνοι μόλυβδου, 6.000 τόνοι ψευδαργύρου, 1.000 τόνοι χρωμίου και 50.000 τόνοι υδρογονανθράκων πέφτουν στη Μαύρη Θάλασσα από τον Δούναβη. Μέσω των άλλων ποταμών που εκβάλλουν στη Μαύρη Θάλασσα (Δνείπερος, Δνείστερος, Ντον, Κουμπάν, Γιουζνί, Μπελάια) μεταφέρονται χιλιάδες τόνοι καδμίου, χαλκού, μόλυβδου, ψευδαργύρου, νιτρικών και φωσφόρου.

Η κοινοβουλευτική συνέλευση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Κονγκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκει τη δημιουργία από τον Σεπτέμβριο μιας Ευρωπαϊκής περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύσσει από την πλευρά της την πρωτοβουλία Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας που αφορά μεταξύ άλλων θέματα περιβάλλοντος, ναυτικής πολιτικής και αλιείας, και η οποία στηρίζεται στη διακρατική συνεργασία.

Οι έξι παράκτιες χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1992 για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας και για έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο της ρύπανσης και την αποκατάσταση και διατήρηση των φυσικών της πόρων, αλλά σύμφωνα με τη έκθεση, οι προσπάθειες είναι ανεπαρκείς.

No comments: