Thursday, August 28, 2008

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


«Ο κόσμος μετά τη Γεωργία» είναι ο τίτλος του «Newsweek», το οποίο εξηγεί «πώς η Ρωσία άλλαξε τους κανόνες της γεωπολιτικής, της αγοράς πετρελαίου, ακόμη και του πολέμου στον κυβερνοχώρο». Το «Time» έχει τίτλο «Η στιγμή του Ομπάμα». Το περιοδικό παρουσιάζει τα πέντε πρόσωπα του υποψήφιου προέδρου. Με τον Ομπάμα ασχολείται και ο «Economist». Ο τίτλος είναι «Ο σκληρός δρόμος μπροστά». Το περιοδικό γράφει ότι ο Ομπάμα «έχει πολλά ακόμη να κάνει». Το «Point» έχει τίτλο «Η μοναρχία». Παρ' όλο που έχει πεθάνει εδώ και έναν αιώνα, έχει αφήσει ίχνη στη Γαλλία τα οποία καταπλήσσουν τους ξένους παρατηρητές της.
Είναι να απορεί κανείς. Οι φωτογραφίες του «Time» από την Αιθιοπία δείχνουν μια πράσινη χώρα, στην οποία οι κάτοικοι ανοίγουν λάκκους σε εύφορο χώμα για να θάψουν τα παιδιά τους που πεθαίνουν από υποσιτισμό. Το πρώτο μισό του καλοκαιριού, σε διάστημα έξι εβδομάδων ώς τα μέσα Ιουλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) φρόντισαν 11.800 παιδιά με σοβαρό υποσιτισμό. Στο νοσοκομείο στην πόλη Κουινέρα (όλο με σκηνές) πέθαναν 50 από τα 1.000 παιδιά που νοσηλεύτηκαν. «Είναι περίεργο. Είναι τόσο πράσινο το μέρος, αλλά έχεις τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα», λέει ο Βέλγος Ζαν Ντε Καμπρί, βετεράνος των ΓΧΣ. Αυτό λοιπόν το πράσινο, γράφει το «Time», οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Οφείλεται στις βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο. Ηταν όμως πολύ αργά για την πρώτη από τις δύο σοδειές του χρόνου που έχει η Αιθιοπία. Από τον Ιανουάριο ώς τον Μάιο η γη τσουρουφλιζόταν από τον ήλιο. Και μία αποτυχημένη σοδειά αρκεί για να μετατρέψει την Αιθοπία, χώρα 66 εκατομμυρίων αγροτών, σε χώρα ανθρωπιστικής καταστροφής.
Η πείνα σαρώνει την Ανατολική Αφρική φέτος εξαιτίας των λίγων βροχών και της αύξησης της τιμής των τροφίμων. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα. Μεταξύ αυτών είναι 2,6 εκατομμύρια στη Σομαλία και πάνω από ένα εκατομμύριο στην Κένυα. Στην Αιθιοπία 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν και 75.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό. Πριν από περίπου 25 χρόνια το κίνημα Live Aid, που κινούσαν σταρ της ροκ, έφερε εκατομμύρια τόνους βοήθειας στην Αιθιοπία. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή ακριβώς η γενναιοδωρία μπορεί να κατάστρεψε τελικώς τη χώρα.
Η παρατεταμένη χορήγηση βοήθειας σε τρόφιμα προς μια χώρα δημιουργεί εξάρτηση από τις δωρεές και απομακρύνει τους ανθρώπους από την προσπάθεια να βελτιώσουν τις γεωργικές καλλιέργειες, με στόχο την αύξηση της ντόπιας παραγωγής. Δεν αρκεί να δίνεις σε έναν πεινασμένο ένα ψάρι για να φάει, αν δεν του διδάσκεις και την τεχνική για να το ψαρέψει ο ίδιος. Οι ΗΠΑ φέτος θα δώσουν βοήθεια στην Αιθιοπία ύψους άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο τα 7 εκατομμύρια θα είναι για γεωργική ανάπτυξη. Τα 460 θα δοθούν σε τρόφιμα και άλλα 350 σε φάρμακα για το AIDS.
Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να καταργήσουν προγράμματα που δημιουργούν αγορές για τα γεωργικά τους πλεονάσματα. Οι χώρες, όμως, που δέχονται τη βοήθεια τείνουν να εθίζονται. Οι Αιθίοπες γεωργοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ελεύθερη αγορά και έπαψαν να προσπαθούν. Με τον καιρό χάθηκαν οι γεωργικές δεξιότητες. Μια χώρα που δεν χρειάζεται να τρέφει τα παιδιά της γίνεται χώρα που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της. Πολύ συχνά, οι πόροι πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς. Η Αιθιοπία έχει από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Αφρική.
Ο κόσμος καταλαβαίνει τι γίνεται λάθος. Το κατάλαβε και η Αιθιοπία. Το 2005, στο πλαίσιο δαπανηρότατου προγράμματος βοήθειας, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατέγραψε 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς δωρεάν τρόφιμα. Τους έδωσε δουλειά σε αγροτικά προγράμματα (δρόμοι και αρδευτικά έργα). Το πράγμα λειτουργούσε, αν και κάπως αργά. Μέχρι και φέτος μερικές μόνο χιλιάδες είχαν εγκαταλείψει το πρόγραμμα και ζούσαν μόνοι τους. Αλλά φέτος ήρθε το διπλό πλήγμα. Η ανομβρία και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Από τα 7,3 εκατομμύρια, τα 5,4 χρειάστηκαν ξαφνικά πρόσθετη βοήθεια. Συμπέρασμα: Ακόμα και οι καλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πείνας κοστίζουν, αργούν να αποδώσουν και παραμένουν αβέβαιες ως προς την επιτυχία. Η Αιθιοπία προφανώς θα ξαναχρειαστεί βοήθεια. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/08/2008

No comments: