Friday, September 12, 2008

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ-ΕΑΥΤΟΥΣ...


Την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τις κλιματικές αλλαγές και την προθυμία τους να στηρίξουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων καταγράφει η κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, αντανακλώντας μια αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία.

Το 76% των Ευρωπαίων χρεώνουν ευθύνες για μη λήψη μέτρων στις βιομηχανίες, το 64% στις κυβερνήσεις, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες το 67% (φωτ. Reuter)
Το 62% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι κλιματικές αλλαγές συγκαταλέγονται στα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, κατατάσσοντάς τις αμέσως μετά τη φτώχεια και πριν από τη διεθνή τρομοκρατία. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν, πάντως, ότι, παρά τη σοβαρότητά του, το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών δεν είναι ανεξέλεγκτο και μπορεί ν' αντιμετωπιστεί - εξέλιξη που κατά την άποψη του 56% μπορεί να επηρεάσει θετικά την οικονομία.
  • Στηρίζουν τους στόχους της Ε.Ε.
Το σημαντικότερο, ίσως, συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν τους στόχους που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ετσι, 68% τάσσονται υπέρ της μείωσής τους τουλάχιστον κατά 20% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) ώς το 2020, 61% υπέρ της μείωσης κατά 30% εάν προβούν σε αντίστοιχες δεσμεύσεις και οι άλλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, ενώ 69% επιθυμούν αύξηση της κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Ιδού οι ένοχοι
Κρίνοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, πολλοί εκτιμούν ότι δεν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα από τις βιομηχανίες (76%), από τις εθνικές κυβερνήσεις (64%), από την Ε.Ε. (58%), και από τους ίδιους τους πολίτες (67%). Γι' αυτό, άλλωστε, και δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν. Το 61% δηλώνει ότι έχει ήδη αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, όπως ο διαχωρισμός των αποβλήτων και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ή νερού, και 44% θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για ενέργεια που παράγεται από λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον πηγές.
Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν, ωστόσο, ότι δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και θα επιθυμούσαν μια ευρύτερη ενημέρωση. Κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα, το μήνυμα αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι «η πλειονότητα των Ευρωπαίων στηρίζει τους κοινοτικούς στόχους και προτρέπει την ηγεσία σε ακόμη μεγαλύτερη δράση». «Μπαίνουμε σε μια εποχή μειωμένων εκπομπών καυσαερίων. Όσο γρηγορότερα οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες μας προσαρμοστούν τόσο καλύτερα», τόνισε ο κ. Δήμας, καλώντας πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες να υιοθετήσουν το συντομότερο τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-ΑΠΕ), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008

No comments: