Wednesday, September 17, 2008

ΠΡΩΙΝΟ: ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για την κατανάλωση πρωινού από τα παιδιά στην Ελλάδα, το 14% των ερωτηθέντων δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό, ενώ λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (45%) καταναλώνουν ένα επαρκές πρωινό. Με τον όρο επαρκές πρωινό εννοούμε κάτι περισσότερο από ένα ποτήρι γάλα ή μία μερίδα φρούτου.

Οσο μάλιστα αυξάνει η ηλικία, τόσο αυξάνει ο αριθμός των παιδιών/εφήβων που δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό και τόσο μειώνεται ο αριθμός αυτών που καταναλώνουν επαρκές πρωινό.

Η έρευνα του Ιδρύματος - Αριστείδης Δασκαλόπουλος είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.

Χρυσοί κανόνες του πρωινού:

1. Να φροντίζετε να καταναλώνετε πρωινό πριν φύγετε από το σπίτι σας για τη δουλειά ή το σχολείο.

2. Το πρωινό σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μία καλή πηγή πρωτεϊνών, όπως για παράδειγμα ένα γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

3. Να καταναλώνετε προϊόντα δημητριακών στο πρωινό σας (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού, φρυγανιές, κουλούρι, κ.ά.

4. Το φρούτο ή ο χυμός καλό είναι να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού.

5. Μην καταναλώνετε πρωινό στο πόδι. Απολαύστε το!

6. Είναι σημαντικό το πρωινό να καταναλώνεται στο σπίτι (και ιδανικά χωρίς... την παρέα της τηλεόρασης, αλλά με τη συντροφιά των υπολοίπων μελών της οικογένειας).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2008

No comments: