Sunday, October 12, 2008

Στο Λαύριο στήνεται... αυθαίρετος χορός

Tου Σπυρου Καραλη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 12 Oκτωβρίου 2008

Στην πολύπαθη Αττική, την ώρα που τα δάση της έχουν δεχθεί συντριπτικά χτυπήματα από πυρκαγιές και οικοδομικά συμφέροντα, μια περίεργη απόφαση του Δήμου Λαυρίου που «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και αφορά τη «μετατόπιση» του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών συλλόγων της Λαυρεωτικής.

Τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για μια συντονισμένη προσπάθεια με την ανοχή συναρμόδιων υπουργείων, ώστε ο πολύτιμος -ιστορικά και περιβαλλοντικά- αυτός χώρος να οικοπεδοποιηθεί και να γίνει έρμαιο χρήσεων που αφορούν αποκλειστικά οικονομικά οφέλη και νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Απευθείας ανάθεση

«Με πρόσχημα την «ανάδειξή του», ο δήμος Λαυρίου προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων για μετατόπιση του πυρήνα, με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της περιβαλλοντικής μελέτης που γνωμοδοτεί υπέρ της μετατόπισης, αγνοώντας τη συνολική αντίδραση της πόλης», τονίζει στην «Κ» η κ. Στέλλα Γκρανιά, πρόεδρος του συλλόγου «Ποσειδωνία» που έχει μακρά ιστορία στις προσπάθειες για τη διατήρηση του δασικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η ίδια σημειώνει, παράλληλα, ότι «ο σύλλογος θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε η περιοχή του Εθνικού Δρυμού και του τελευταίου δάσους της Αττικής να μείνει αλώβητη».

Η μελέτη, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι γνωμοδοτική και αποστέλλεται στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, με έτοιμο προσχέδιο, στο οποίο γίνεται λόγος για αλλαγή του σχετικού Π.Δ. του 1974, με το οποίο χαρακτηρίστηκε η περιοχή ως Εθνικός Δρυμός.

Οι τοπικοί φορείς, περιβαλλοντικοί και άλλοι, ανάμεσά τους και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου καταγγέλλουν «ένα καλά στημένο «σκηνικό», που όπως υπογραμμίζουν λέγεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ανάδειξης Εθνικού Δρυμού Σουνίου και Ευρύτερης Περιοχής, που ως αποδέκτη έχει προσωπικά συμφέροντα κάποιων και κατά συνέπεια οικοπεδοποίηση τμημάτων του δάσους». Σημειώνουν δε ότι στο τμήμα του πυρήνα που μελετήθηκε και προτάθηκε να εξαιρεθεί, υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, πρόστιμα, και αποφάσεις κατεδαφίσεων, μεγάλης έκτασης χώροι πρασίνου, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαίου λατομείου απ' όπου εξορρύχθηκαν τα μάρμαρα για την κατασκευή του ναού του Ποσειδώνα, καθώς επίσης προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

«Οι προσπάθειες μετατόπισης του πυρήνα ξεκίνησαν το 2003, όταν και παραγγέλθηκε η περιβαλλοντική μελέτη. Το 2005 παραδόθηκε προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς αποτέλεσμα μετά τη γενική αντίδραση οικολόγων και... κυνηγών. Τώρα όμως, μετά και την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, ανοίγει ο δρόμος σε ποικίλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην Αττική. Εάν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, τότε ο πυρήνας από 7.500 στρέμματα που είναι σήμερα θα μειωθεί στα 6.000 στρέμματα και το αττικό περιβάλλον θα έχει δεχθεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα», τονίζει η κ. Γκρανιά και καταλήγει: «Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια του πυρήνα και γενικότερα του Εθνικού Δρυμού. Ενα μεγάλο μέρος του δρυμού, που μετά τις πυρκαγιές βρίσκεται σε διαδικασία αναγέννησης, θα δεχτεί τη χαριστική βολή».

Ο δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαυρίου κ. Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην «Κ», υποστήριξε ότι η έκταση του πυρήνα δεν είναι 7.500, όπως σημείωνεται στο Π.Δ του 1974, αλλά 5.000 στρεμμάτα, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε το τοπικό Δασαρχείο το 1988. «Με τη μετατόπιση του πυρήνα επιχειρούμε τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης που θα προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, αυξάνοντας την έκταση του πυρήνα κατά περίπου 1.200 στρεμματα, και αναδεικνύοντας τα μνημεία της περιοχής».

Η Λαυρεωτική ένα φυσικό και ορυκτολογικό μουσείο

«Η Λαυρεωτική αποτελεί σήμερα ένα από τα τελευταία μη αστικοποιημένα τοπία της Αττικής. Μεγάλο τμήμα της χερσονήσου καλύπτεται από τον προστατευόμενο με Π.Δ. Εθνικό Δρυμό Σουνίου, ο οποίος εκτός από τα σπουδαία μεσογειακά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει μοναδικά αρχαιολογικά, μεταλλευτικά μνημεία από τον 5ο αιώνα π.Χ. Αναπόσπαστα στοιχεία του Λαυρεωτικού τοπίου είναι τα νησιά Μακρόνησος (τόπος νεότερης ιστορικής μνήμης) και Πάτροκλος. Οι έντονες πιέσεις για αλλαγές χρήσεων γης που υφίστανται, δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί, καθώς βρίσκεται σε αναδιάταξη η επέκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος προς τα Μεσόγεια και προς την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Λαυρίου. Τα νέα τεχνικά έργα που προγραμματίζονται θα αυξήσουν την προσπελασιμότητα της περιοχής και θα συμβάλλουν στην «επέλαση» μιας εκτός ελέγχου αστικοποίησης, αντίστοιχης με τις υπόλοιπες περιοχές επέκτασης της πόλης. Μόνη ελπίδα: η διατήρηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού και ο έλεγχος των οικοδομικών συντελεστών στη ευρύτερη περιοχή», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κωστής Χατζημιχάλης, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, που έχει διενεργήσει έρευνα με θέμα τις χρήσεις γης και το περιβάλλον της Λαυρεωτικής.

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου εκτείνεται σε μια μακρόστενη περιοχή, μόλις 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα, καλύπτοντας έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 7.500 αποτελούν τον πυρήνα, που σημαίνει ζώνη απολύτου προστασίας. Το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνεται από πευκοδάση χαλεπίου πεύκης και θερμομεσογειακούς θαμνώνες, ενώ συνολικά ο χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό, μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν εκτεταμένα λείψανα αρχαίων μεταλλείων, εργαστηρίων των ιστορικών χρόνων και οικισμών που καλύπτουν το χρονικό φάσμα από την παλαιολιθική, νεολιθική και προϊστορική περίοδο (Σπήλαιο «Κίτσος» 2 χλμ. βόρεια της Καμάριζας). Από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα λειτούργησαν κατά καιρούς μεταλλεία αργύρου, ψευδαργύρου, σιδήρου, μολύβδου· ολόκληρη, άλλωστε, η Λαυρεωτική μπορεί να θεωρηθεί ένα φυσικό ορυκτολογικό μουσείο, ένας αληθινός ορυκτολογικός παράδεισος. Από τα περίπου 3.000 ορυκτά που είναι γνωστά περισσότερα από 280 βρίσκονται στο Λαύριο.

No comments: