Sunday, October 26, 2008

Το πράσινο έγινε γκρι


Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΛΕΜΠΡΕΝ

Στην τελική ευθεία για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Πόζναν της Πολωνίας, η «Ευρώπη των 27» εμφανίζεται ολοένα και πιο διχασμένη ως προς την τελική εκδοχή της νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία, αψηφώντας τις αντιδράσεις των μεγάλων μολυντών του πλανήτη και ιδίως των ΗΠΑ, η ανταρσία ορισμένων κρατών-μελών υποσκάπτει τα προτεινόμενα μέτρα, και μειώνει την αξιοπιστία της στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων.

Ετσι, στην πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, το στρατόπεδο που σύστησαν η Ιταλία, η Πολωνία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ φαίνεται να κέρδισε την πρώτη μάχη, παρεμποδίζοντας τη συναίνεση. Οι εν λόγω βιομηχανικές χώρες έχουν βάλει σκοπό να αποδυναμώσουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), το οποίο προβλέπει ότι τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 20% μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Από το 2013, λοιπόν, οπότε εκπνέει το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι εταιρείες θα υποχρεούνται να αγοράζουν άδειες για να ρυπαίνουν, ούτως ώστε να εξωθηθούν προς την υιοθέτηση πιο καθαρών μορφών ενέργειας.

Ετσι, χώρες όπως η Πολωνία, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα, απειλούν να ασκήσουν βέτο στη διάσκεψη του Δεκεμβρίου. Κι αυτό, παρότι στην πρόσφατη ολομέλεια έγιναν σημαντικές υποχωρήσεις υπέρ τους, όπως με την προσθήκη ρήτρας ότι τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμόζονται «ανάλογα με την ειδική κατάσταση που ισχύει σε κάθε κράτος».

Οπως επισήμανε σχετικά το κόμμα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, «αυτή η αλά καρτ προσέγγιση των ποικίλων απαιτήσεων των κρατών-μελών θα αφαιρέσει κάθε ουσία από το πακέτο (...) Διακινδυνεύουμε να κολλήσουμε σε μία μέρα της μαρμότας σε ό,τι αφορά την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια».

Είναι προφανές ότι, για τα βιομηχανικά λόμπι, έρευνες, όπως αυτή του οικονομολόγου Νίκολας Στερν, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το κόστος της αδράνειας έναντι της κλιματικής αλλαγής είναι υψηλότερο, μακροπρόθεσμα, από το κόστος της λήψης μέτρων για την καταπολέμησή της, συνιστούν ψιλά γράμματα.

Σε περίπτωση πάντως που το τελικό πακέτο μέτρων μείνει μετέωρο και μετά τον Δεκέμβριο, οι μετα-Κιότο διαπραγματεύσεις απειλούνται να τιναχτούν στον αέρα. Οι εταίροι θα έχουν πλέον μόνο μία ευκαιρία να τα βρουν μεταξύ τους, στην τελική Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο του 2009.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/10/2008

No comments: