Saturday, October 25, 2008

Τσιμεντοποίηση και με τον νόμο στην Ελαφόνησο;

Της Τανιας Γεωργιοπουλου, Η Καθημερινή, Kυριακή, 26 Oκτωβρίου 2008

Θα συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο μόλις αρθούν τα πολεοδομικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στις δύο κατοικίες που ανεγείρονται σε έκταση 6,6 στρ. στην περιοχή, σύμφωνα με τους υπαλλήλους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Νομαρχίας! Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν στην «Κ», οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την υφιστάμενη νομοθεσία, «δεν είναι αυτοί που νομοθετούν...». Την ίδια στιγμή, πάντως, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί νόμιμα η συγκεκριμένη οικοδομική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης –η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000– ο οποίος την αγόρασε από κατοίκους της περιοχής, προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, προκειμένου να την αποχαρακτηρίσει, εφόσον, σύμφωνα με το δασαρχείο Μολάων, επρόκειτο για δασική έκταση και κατά συνέπεια δεν επιτρεπόταν η ανέγερση ακινήτου. Η Επιτροπή, ωστόσο, ακύρωσε την απόφαση του Δασαρχείου απαλλάσσοντας τη συγκεκριμένη έκταση από τον δασικό της χαρακτήρα. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης έβγαλε άδεια από την αρμόδια πολεοδομία, προκειμένου να χτίσει δύο πέτρινες κατοικίες, σύμφωνα με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης, βάσει των οποίων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην «Κ» αρμόδιος υπάλληλος, χτίζεται όλη η Ελαφόνησος και όλες οι εκτός σχεδίου περιοχές. «Γιατί επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση είναι θέμα αυτών που νομοθετούν και όχι των υπαλλήλων που εφαρμόζουν τους νόμους», σημείωσε ο ίδιος, αρνούμενος να τοποθετηθεί επωνύμως...

  • Παραβάσεις

Στην περιοχή έχει πραγματοποιηθεί η εκχέρσωση και έχουν ξεκινήσει ήδη οι οικοδομικές εργασίες. Ομως, έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα διενεργήθηκε αυτοψία στην οικοδομή και διαπιστώθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του τμήματος ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών της Νομαρχίας, –υπηρεσία που έχει την επιμέλεια για τη νόμιμη εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών– διαπιστώθηκαν μικρές παρεκβάσεις από την εκδοθείσα οικοδομική άδεια. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί περιτοίχιση της οικοδομής κάτι που απαγορεύεται εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτογραμμή. Η σχετική νομοθεσία απαγορεύει τη δημιουργία τοιχίου γύρω από την οικοδομή, προκειμένου να προστατευθεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία... Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της αυτοψίας, ένα σκάμμα που έχει δημιουργηθεί, διαπιστώθηκε ότι είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι καθόριζε η άδεια, γεγονός που συνεπάγεται την πρόθεση ανέγερσης μεγαλύτερου κτίσματος. Λόγω των παραπάνω παραβάσεων, η πολεοδομία διέταξε την παύση εργασιών στην οικοδομή, έως ότου λυθούν τα προβλήματα, ενώ έχει κινηθεί διαδικασία επιβολής προστίμου. Οπως διευκρινίζεται από τους αρμόδιους «δεν έχει ανακληθεί η οικοδομική άδεια του κτιρίου, και εφόσον αρθούν τα προβλήματα, οι οικοδομικές εργασίες θα συνεχιστούν».

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, όταν η Πρωτοβάθμια Επιτροπή αποχαρακτήρισε με δύο αποφάσεις, τον Δεκέμβριο του 2006 και τον Ιούνιο του 2007, τη συγκεκριμένη έκταση μετατρέποντάς την από δασική σε αγροτική –οπότε στη συνέχεια εκδόθηκε η οικοδομική άδεια– οι αρμόδιοι ή όποιος άλλος θιγόμενος, είχαν δύο μήνες περιθώριο για να προσφύγουν και να προσβάλλουν τις αποφάσεις ώστε να παραπεμφθούν σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή για περαιτέρω εξέταση. Ωστόσο, καμία προσφυγή δεν έγινε και το όλο θέμα έχει τελεσιδικήσει.

  • Το παραχωρητήριο

Η έκταση είχε παραχωρηθεί το 1880 από τον τότε υπουργό Οικονομικών (συνολικά μάλιστα τα στρέμματα που αναφέρονται στο παραχωρητήριο είναι 40), χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής τοπογραφικός προσδιορισμός της έκτασης. Ετσι, σύμφωνα με τον δασάρχη Μολάων κ. Δημοσθένη Δημητρόπουλο, το εν λόγω παραχωρητήριο έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές και η έκταση που αντιπροσωπεύει έχει τοποθετηθεί κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο. Οπως έχει επισημάνει στην «Κ», «επιβάλλεται να ανακληθεί η απόφαση (σ.σ. του αποχαρακτηρισμού της έκτασης) και να ακυρωθούν τα συμβόλαια». Πάντως, υπάρχουν ακόμα περίπου εκατό ανάλογα παραχωρητήρια, όπως είχε δηλώσει στην «Κ» ο Χαράλαμπος Λιάρος, κοινοτάρχης Ελαφονήσου και ιδιοκτήτης –διά παραχωρητηρίου– εκτάσεων στην παραλία. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αν και η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura δεν έχει θεσπιστεί συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας.

No comments: