Monday, November 3, 2008

Εμπρησμός στο εθνικό πάρκο της Στροφυλιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος. ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

▅ 400 στρέμματα πευκοδάσους έκαψε  η φωτιά του Σαββάτου στη Στροφυλιά
ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΜΟ αποδίδεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο δάσος της Στροφυλιάς, στα όρια των Νομών Ηλείας και Αχαΐας. Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε ελάχιστες ώρες μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και της απόσυρσης των πυροσβεστικών μέσων, σε αμφισβητούμενη ιδιοκτησιακά περιοχή και μόλις έναν μήνα μετά την ανακήρυξη του δάσους σε εθνικό πάρκο, ενισχύει την εκδοχή του εμπρησμού. Η φωτιά κατέκαψε πάνω από 400 στρέμματα πευκοδάσους, που είναι ενταγμένο στις προστατευόμενες περιοχές, και περιορίστηκε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια. Παρ΄ ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν υπήρχε επιτήρηση από την Πυροσβεστική αλλά ούτε ένας δασοφύλακας! «Τα οχήματα της Πυροσβεστικής έπαψαν από την προηγούμενη Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, να περιπολούν στο δάσος αφού έληξε η θερινή περίοδος! Έφυγαν παρά το γεγονός ότι περιμέναμε υψηλές θερμοκρασίες», δηλώνει το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και πρώην δασάρχης Ηλίας, κ. Δρες. Εκτός από τις περιπολίες όμως, από την περασμένη Παρασκευή απομακρύνθηκαν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Ανδραβίδα.

Η φωτιά, ξέσπασε σε μια περιοχή του οικοσυστήματος της Στροφυλιάς που το ιδιοκτησιακό της καθεστώς είναι αμφισβητούμενο: πρόκειται για τα Σαμαραίικα, όπου υπάρχουν καταπατητές από το 1937! Το δάσος της Στροφυλιάς είναι το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Όπως λέει ο κ. Θ. Κουτρούμπας, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, «στα όριά του υπάρχουν κανάλια με χερσαίους βιότοπους και η αλληλουχία αυτή δημιουργεί ένα οικοσύστημα μοναδικό στη Μεσόγειο».

Όμως, και η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου πρόσφατα προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απαιτώντας να μην αναδασωθούν 500 στρέμματα στη Στροφυλιά στα οποία- όπως ισχυρίζεται- κατέχει τη νομή.

No comments: