Thursday, November 13, 2008

Νεκρός στο κελί του!

Καταγγελίες για ανεπαρκή ιατρική παρακολούθηση

Νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Γρεβενών, βρέθηκε χτες ο 32χρονος Ν. Μπ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο κρατούμενος είχε μεταταχθεί στις φυλακές Πάτρας για δικαστική του υπόθεση. Επανήλθε στις φυλακές Γρεβενών την περασμένη Τρίτη, σε άσχημη κατάσταση.

Επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί στις γνωστές εξευτελιστικές εξετάσεις τοποθετήθηκε σε χώρο απομόνωσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε κωματώδη κατάσταση, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Την επομένη πήρε εξιτήριο, αλλά λίγες ώρες μετά βρέθηκε νεκρός στο κελί του, αβοήθητος. Η «Πρωτοβουλία» προσθέτει, επιπλέον, ότι μόλις το περασμένο Σάββατο στις φυλακές Χίου βρέθηκε νεκρός στο κελί του ο Δ. Β.

Για την απεργία πείνας και την αποχή συσσιτίου των φυλακισμένων, η «Πρωτοβουλία» αναφέρει πως πυκνώνουν οι καταγγελίες για ανεπαρκή ιατρική παρακολούθηση σε όλες τις φυλακές. Σε αρκετές οι απεργοί πείνας δεν έχουν δει γιατρό, ενώ σε ορισμένες άλλες γιατροί έχουν υπερβεί τον εαυτό τους καθώς έχουν να κοιμηθούν πάνω από τρία 24ωρα. Επίσης, κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δε διαθέτουν κρεβάτια.

Με σχετικό χτεσινό δελτίο Τύπου το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως «στο κελί του νεκρού κρατούμενου βρέθηκε κλειστό νάιλον σακουλάκι που περιείχε εντός άγνωστη ουσία (πιθανόν ναρκωτικά)». Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο κρατούμενος δεν υπήρξε ποτέ απεργός πείνας.

No comments: