Friday, December 12, 2008

Κλίμα: τα άγρια παζάρια οδηγούν σε Ε. Εκπτώσεις!


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με λήψη μέτρων στον τομέα ενέργειας δημιούργησε μία «θερμή ατμόσφαιρα» χθες κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών των Ευρωπαίων ηγετών.

Η δέσμευση των εταίρων το 2007 για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, για αύξηση επίσης κατά 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για μείωση κατά 20% της κατανάλωσης στην ενέργεια, όλα αυτά με ορόσημο το 2020, δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση από κανένα κράτος-μέλος. Οι διαφωνίες αφορούν τον μηχανισμό που διέπει το εμπόριο των ρύπων.

Με βάση την εν λόγω πρόταση, η βιομηχανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 21% σε μία 8ετία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτείνεται να αγοράζουν ή να πωλούν οι βιομηχανικές μονάδες σε χρηματιστήριο ρύπων ποσοστώσεις εκπομπών CO2 από το 2013. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα...

«Τρίο» αντίδρασης

Μία ομάδα χωρών και κυρίως η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, επιθυμούν να προστατεύσουν τις βιομηχανίες τους και ζητούν να ισχύσουν γι' αυτές ελαστικά κριτήρια ή μεταβατικές περίοδοι. Μάλιστα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απείλησε πριν από την έναρξη των εργασιών με άσκηση βέτο εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της χώρας του.

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Η Επιτροπή έχει προτείνει να περιέρχεται το 10% του συνόλου των αδειών που πωλούνται στο χρηματιστήριο ρύπων στις λιγότερο πλούσιες χώρες της Ε.Ε., που είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η πρόταση αυτή, όμως, προσκρούει στις αντιδράσεις της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας και της Σουηδίας.

Η Πολωνία από την πλευρά της ζητεί δωρεάν άδειες για τις ανθρακοβιομηχανίες της και αν το αίτημά της γίνει αποδεκτό θα δημιουργήσει μία αλυσίδα παρόμοιων αιτημάτων από άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τσεχία.

Τρεις, λοιπόν, ήταν οι βασικές πτυχές της συζήτησης: Ποιες βιομηχανίες θα πληρώνουν για τις εκπομπές ρύπων από το 2013, ποιες θα επωφεληθούν των εξαιρέσεων και πώς θα βοηθηθούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να προσαρμοστούν στη νέα ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ ο προεδρεύων των 27 Νικολά Σαρκοζί έχει απειλήσει με έκτακτη σύνοδο κορυφής στις ...27 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008

No comments: