Saturday, December 27, 2008

Στα «λευκά» ντύθηκε η Ελλάδα

Xιονοπτώσεις στη Β. Ελλάδα, με αλυσίδες η κυκλοφορία στους δρόμους του νομού Φθιώτιδας.

Χιονοπτώσεις, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη Β. Ελλάδα. Σποραδικές ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στους νομούς Πέλλας, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς και Λάρισης.

Χιονίζει συνεχώς σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και μέσα στην πόλη. Σε όλο το νομό η θερμοκρασία σημείωσε κάθετη πτώση, ενώ στην Κατάρα έφθασε τους -6 βαθμούς Κελσίου. Η συγκοινωνία σε ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ αποκλεισμοί χωριών δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

Δεκάδες μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της νομαρχίας, της ΔΕΣΕ, της Εγνατίας Οδού και των δήμων δουλεύουν συνεχώς για να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι κλειστό από το πρωί και καμία πτήση δεν εκτελείται.

Ένα μηχάνημα αποχιονισμού μεταξύ Κήπων και Φραγκάδων στα Ζαγοροχώρια, την ώρα που απομάκρυνε όγκους χιονιού ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί ο χειριστής του, που προληπτικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Μεταξύ Μετσόβου και Κατάρας σήμερα το πρωί, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων, βουλγάρικο λεωφορείο γλίστρισε στο χιόνι και βγήκε από το δρόμο,χωρίς να τραυματισθεί κανένας.

Η Τροχαία Ιωαννίνων σε όλους τους εθνικούς δρόμους έχει εγκαταστήσει περιπολικά που δεν επιτρέπουν σε κανένα αυτοκίνητο να κινηθεί αν δεν έχει αλυσίδες, ακόμη και στην Εγνατία Οδό προς Ηγουμενίτσα και Μέτσοβο.

Από τη Νομαρχία Ιωαννίνων και την Τροχαία γίνεται έκκληση σε όλους τους οδηγούς και κυρίως όσους βρίσκονται σε ορεινές περιοχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων να μην κινούνται άσκοπα στους δρόμους για να διευκολυνθούν τα μηχανήματα αποχιονισμού.

Σφοδρές χιονοπτώσεις στη Μακεδονία

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη Β. Ελλάδα. Από το μεσημέρι χιονίζει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στα ορεινά του νομού η κίνηση διεξάγεται σε χαμηλούς ρυθμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη - Αγ. Βασιλείου, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο προς το Χορτιάτη. Εξ αιτίας της κακοκαιρίας ένα φορτηγό ανατράπηκε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας. Σε επιφυλακή βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των νομαρχιών, με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι, σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού.

Χιόνι πέφτει επίσης, στη Βέροια, την Έδεσσα, τις Σέρρες και την ορεινή Χαλκιδική, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καστοριά. Βρέχει μέσα στην πόλη της Λάρισας, ενώ με αλυσίδες γίνεται πλέον η κίνηση για την κοινότητα Σκλήθρου που είχε αποκλειστεί το πρωί απ΄ τα χιόνια, καθώς επίσης και σε σημεία του δρόμου από Κατερίνη προς Ελασσόνα.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στο εθνικό οδικό δίκτυο της Φλώρινας και των Γρεβενών. Νεφώσεις και δριμύ ψύχος επικρατεί και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Με αλυσίδες στη Φθιώτιδα

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας - Καρπενησίου και Λαμίας - Άμφισσας μετά τη νυχτερινή χιονόπτωση. Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας το χιόνι έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 30 εκατοστά ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Όλη τη νύχτα τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδιναν μια πραγματική μάχη για να το κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, την Άμφισσα και το Δομοκό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας και στους τρεις δρόμους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το 7ο χιλιόμετρο έως το 22ο ωστόσο όμως ο δρόμος παραμένει ανοιχτός παρά το γεγονός ότι το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει 25 εκατοστά. Ωστόσο οι οδηγοί που πιθανά να διέλθουν απ' αυτό το σημείο επειδή η χιονόπτωση συνεχίζεται πρέπει να έχουν μαζί τους τις απαραίτητες αλυσίδες.

Στο δρόμο Λαμίας - Αμφισσας με ιδιαίτερη προσοχή εξελίσσεται η κυκλοφορία στην περιοχή του Μπράλλου, ενώ κατά τόπους είναι απαραίτητες και οι αλυσίδες. Αντίθετα μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας- Άμφισσας στο 51ο χλμ λίγο μετά την Γραβιά.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κατευθύνονται από Λαμία προς Καρπενήσι, αφού στην περιοχή Ράχες Τυμφρηστού το χιόνι που συνεχίζει να πέφτει έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά

Σε όλα τα κρίσιμα σημεία βρίσκονται μηχανήματα που απομακρύνουν το χιόνι και ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο του νομού Φθιώτιδας ιδιαίτερα στη δυτική Φθιώτιδα εντοπίζονται αρκετά προβλήματα, ωστόσο όμως μηχανήματα της νομαρχίας και των δήμων κινούνται για να ανοίξουν τους επαρχιακούς δρόμους.

Στα ορεινά χωριά της Σπερχειάδας, της Μακρακώμης και της Υπάτης το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκ. και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολίες σε κάποια μάλιστα χωριά είναι αδύνατον να φτάσει αυτοκίνητο. Μηχανήματα των δήμων και της νομαρχίας κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις για να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χωριά του Μπράλλου όπως επίσης και με τα χωριά του Δομοκού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων μέχρι το μεσημέρι θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο του νομού. Ωστόσο όμως βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού περιμένουν νέα χιονόπτωση το απόγευμα και το βράδυ.

Τέλος σε ότι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα αλλά ωστόσο τα συνεργεία που έχουν αναλάβει τον εκχιονισμό βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

Στα «λευκά» ο Νομός Καρδίτσας

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στον Νομό Καρδίτσας που έχει ντυθεί στα λευκά με το ύψος του χιονιού σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει τα 20 εκατοστά.

Στο μεγαλύτερο μέρος του ημιορεινού και ορεινού οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς.

Οι υπηρεσίες του Νομού είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα προκύψουν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: