Tuesday, January 6, 2009

Πρόγραμμα περισυλλογής σπόρων και αναβλάστησης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλίες Νέων (Δράση 1.2, Νέα Γενιά σε Δράση) ομάδα νέων του Πολιτιστικού και Οικολογικού Κέντρου «ΦΙΛΥΡΑ» υλοποιεί το πιλοτικό σχέδιο ΠΛΑΘΟΒΟΛΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗΣ στην Αττική. Το σχέδιο στοχεύει στη γνωριμία με τη φύση, στην προώθηση της ιδέας για μια πράσινη πόλη και την προστασία της υπαίθρου από την ερημοποίηση με την αναδάσωση.

Αντικείμενο της δράσης είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η γνωριμία με τη φύση που μπορεί να συντελεστεί ακόμα και μέσα στο αστικό περιβάλλον και η προώθηση της ιδέας για αναβλάστηση με σπορές που είναι δυνατόν να γίνει μέσα στην πόλη, στην αυλή του σχολείου, στους κήπους των σπιτιών και κυρίως στην ύπαιθρο σε ερημοποιημένες ή σε καμένες περιοχές για να τις προστατεύσουμε από τη διάβρωση και την ερημοποίηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα στάδια : γνωριμία με τη φύση , εκπαίδευση εθελοντών παρακολούθηση άνθισης και ωρίμανσης των καρπών των δένδρων κυρίως δασικών, περισυλλογή σπόρων, παραγωγή σβόλων και δενδροφύτευση.

Επί πλέον, ενημέρωση των πολιτών και κυρίως της νεολαίας για τη διάσωση και διατήρηση της δασικής βλάστησης της χώρας μας με στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στη διατήρηση του περιβάλλοντος και διεύρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Αυτό θα επιτευχθεί με βιωματικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των νέων από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, με επισκέψεις σε Ιδρύματα επιστημονικά, σε συνεργασία με γεωπόνους, δασολόγους, επιχειρήσεις, επαφή με περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και με την ευρύτερη διάδοση των δραστηριοτήτων και των διεργασίων του επί μέρους σχεδίου με τη χρήση νέων μέσων (διαδίκτυο και σύγχρονες τεχνικές).

Το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πρώτη φάση μιας ευρύτερης δράσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά. Πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των πόλεων και της υπαίθρου και θα ενημερώσει το κοινό με τη χρησιμότητα του παραδείγματος.

Τα αποτελέσματα του σχεδίου θα ωθήσουν προς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, θα δώσουν τη δυνατότητα σε δασκάλους και καθηγητές να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και θα παρέχει τη δυνατότητα στον ΟΣΚ να χρησιμοποιήσει ιδέες που θα προκύψουν μέσα από τις δράσεις για την κατασκευή πράσινων σχολείων.

Καλούμε κάθε ειδικό στο αντικείμενο, καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο να συνεργαστεί στην υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου.

Επικοινωνία: Μαρία Χατζή, Ηρακλείου 15, Γλυφάδα 16675, Τηλ: 210 9626605, 6944737831

Email: filyra.culture@gmail.com

No comments: