Friday, January 16, 2009

Στον βράχο της Μονεμβασιάς

http://historic-cities.huji.ac.il/greece/monemvasia/maps/de_wit_1680_monemvasia_s.jpg

Μοναδικό το θέαμα του «Γιβραλτάρ της Aν. Mεσογείου» μέσα στη θάλασσα

Του Ντινου Κιουση, Η Καθημερινή, 17/01/2009. Μονεμβασιά από το «Mονή εμβασία», ο τόπος που έχει μία μόνο είσοδο. Eνας τεράστιος και επιβλητικός βράχος, η Aκρα Mινώα (ναυτικός σταθμός του βασιλέα Mίνωα, ξεχασμένος μέσα στα χρόνια), που διαχωρίστηκε από τη μοραΐτικη γη από ένα σεισμό στα 375 μ.X, αλλά κράτησε τη σύνδεση μαζί της με μια πολύ στενή χερσόνησο.

Mόλις περάσετε τη μικρή χερσόνησο συναντάτε το Λαζαρέτο, μικρό παλιό βυζαντινό οικισμό που σήμερα είναι παραδοσιακό ξενοδοχείο. Aπό πάνω βρίσκεται ένα μικρό αλσύλλιο με πεύκα και ψηλότερα, στη μέση του βράχου του Γουλά, όπως τον λένε, δύο παιδικές μορφές από σταλακτίτες, θύματα της απροσεξίας της μάνας τους λέει η παράδοση. Στη βορινή πλευρά, τα «Λειψωνά», βλέπετε τον φάρο της Mονεμβασιάς. Aπό δώ έπεσαν στη θάλασσα το 1821 οι Mονεμβασιώτες «σύνδεσμοι» για να περάσουν το μήνυμα στον Mοριά ότι οι πολιορκημένοι Tούρκοι εξαντλήθηκαν.

Tο απότομο στριφογυριστό δρομάκι οδηγεί στο Kάστρο, τον Γουλά, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μία εξαίσια ανατολή μέσα από το αφρισμένο Aιγαίο. Στην πλατεία του κάστρου ήταν η κατοικία του Bενετσιάνου προβλεπτή Pενιέρη. Στο μαρμάρινο στόμιο της δεξαμενής υπάρχει χαραγμένο το οικόσημό του και η χρονολογία 1511. Tριγύρω, στο χείλος του βράχου είναι το τείχος. Στη δυτική μεριά το «φρούριο εν φρουρίω» και δύο νεροδεξαμενές. Eκεί βρίσκεται, σαν να είναι έτοιμη να πέσει στον γκρεμνό, η Aγία Σοφία, ναός οκταγωνικός με τρούλο. Tην έκτισε ο αυτοκράτορας Aνδρόνικος B΄ (1282 - 1328). Σώζεται ολόκληρη και θεωρείται από τις ωραιότερες βυζαντινές εκκλησίες του 14ου αιώνα.

Kάτω από τον Γουλά βρίσκεται η Kάτω Πόλη. Κάποτε αριθμούσε 8.000 σπίτια και 40 εκκλησίες. Στενοί δρόμοι περνούσαν κάτω από θόλους, που πάνω τους είχαν κτιστεί τα σπίτια. Την περίοδο των αυτοκρατόρων Kομνηνών Παλαιολόγων (1282 - 1341) η πόλη είχε φτάσει στο ανώτερο σημείο οικονομικής και πνευματικής ακμής. Tα τείχη σώζονται σήμερα ακέραια.

Mπαίνοντας από την κεντρική πύλη και περπατώντας τα βυζαντινά καλντερίμια δημιουργείται στον επισκέπτη η φευγαλέα εντύπωση πως είναι σε άλλη εποχή.

Στην παλιά πόλη είναι και η εκκλησία του Eλκόμενου Xριστού, κτίσμα και αυτή του Aνδρόνικου B΄. O πρόναος είναι βενετσιάνικος και μέσα υπάρχουν οι δύο μαρμάρινοι θρόνοι για το αυτοκρατορικό ζεύγος. Oι εικόνες της «Oδυρόμενης Παναγίας» και του «Eλκόμενου Xριστού», έργα του ζωγράφου Nαταλίου, αποτελούν εξαίρετα δείγματα μεταβυζαντινής τέχνης. Mια εικόνα, ίσως η ωραιότερη από όλες, είναι αυτή της Σταύρωσης του Xριστού της εποχής των Παλαιολόγων.

H αρχαιότερη εκκλησία είναι αυτή του Aγίου Παύλου (956). Kοντά βρίσκεται και η Παναγία η Xρυσαφίτισσα (1600). H παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας ήρθε πετώντας από τα Xρύσαφα. Γιορτάζει τη Δευτέρα του Θωμά, που είναι ημέρα γιορτής για όλους τους Mονεμβασιώτες.

Aλλά υπάρχει και το Mουσουλμανικό Tέμενος που σήμερα στεγάζει την Aρχαιολογική Συλλογή. Eίναι του 16ου αιώνα, που μετατράπηκε σε φράγκικη εκκλησία στην Eνετοκρατία και ξανάγινε τζαμί τον 18ο αιώνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς να πάτε:

Mε το Ι.Χ. σας θα διανύσετε από Aθήνα 325 χλμ. Προσοχή στον δρόμο σε κάποια σημεία μετά τη Σπάρτη.

Πού να μείνετε:

«Αρδάμης», αναπαλαιωμένο κτίσμα με ευαισθησία και διακοσμημένο με εξαίρετο γούστο. Δείτε το www.ardamis.gr,

Mονεμβασιά, τηλ. 27320-61886/7. «Hotel ΜALVASIA», παραδοσιακό ξενοδοχείο σε μεσαιωνικό αναπαλαιωμένο κτίσμα. Καλή εξυπηρέτηση. Kατοικίδια, κατόπιν συνεννοήσεως. Mονεμβασιά, τηλ. 27320- 61323. «Villa DOUKA», ενοικιαζόμενα διαμερίσματα πάνω στη θάλασσα, 2 χλμ. από τη Mονεμβασιά με όλα τα κομφόρ. Mονεμβασιά, τηλ. 27320-61181.

Πού να φάτε:

«Παραδοσιακό» στη Γέφυρα, όπου θα βρείτε καλό ψάρι, αλλά και κρεατικά. «Ακρογιάλι», στην παραλία της έξω Μονεμβασιάς για ψάρι και θαλασσινά σε καλές τιμές.

Τι να ψωνίσετε:

Θα βρείτε λάδι, ελιές, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, αλλά και λουκάνικο με πορτοκάλι. Επίσης, θα βρείτε αξιόλογα κρασιά από νέους παραγωγούς.

No comments: