Tuesday, January 20, 2009

Οι στήλες στην Κυψέλη

Δεν ξέρουμε αν ο Ελαιώνας είναι σε τόσο χειρότερη κατάσταση από την Κυψέλη για να δικαιολογείται η έκρηξη του κ. Κακλαμάνη κατά «δικαστών και αδίκων», που δεν τον αφήνουν να τον αναπλάσει. Είναι σίγουρο πάντως ότι αν κάποιος δεν είχε δει την Αθήνα κι άκουγε την έκρηξη του κ. Κακλαμάνη θα νόμιζε ότι υπάρχει μια απίστευτης ομορφιάς πόλη με μια βρόμικη τρύπα στο Βοτανικό, την οποία κάποιοι «κολλημένοι» δεν επιτρέπουν να κλείσει, ώστε να γίνει η Αθήνα «διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι».

Είναι δεδομένο ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού πρέπει κάπου να γίνει. Τα στάδια ικανοποιούν ανάγκες του πληθυσμού και ο Βοτανικός πιθανότατα είναι η καλύτερη λύση. Ομως το θέμα πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με το γήπεδο. Εχει να κάνει και με τη συνολική ανάπλαση που περιλαμβάνει κι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: η εμπειρία της πόλης κάνει τους πολίτες να δυσπιστούν. Ειδικά εκεί όπου αναπλάθει η εταιρεία με την προσωνυμία «vovos». Οσοι, για παράδειγμα, περνούν από το «κτήμα Θων» και θυμούνται τις μακέτες που επί μακρόν διαφήμιζαν το πάρκο μαζί με το κτίριο σίγουρα θα σιχτιρίζουν τη στιγμή που σκέφτηκαν «ωραίο είναι αυτό! Γιατί δεν τους αφήνουν να το κάνουν;» Διότι οι μακέτες αποδείχθηκαν χειρότερες από προεκλογικές υποσχέσεις. Στο τέλος βρεθήκαμε με ένα κτίριο δίχως πάρκο.

Η δυσπιστία μεγεθύνεται από τη στάση του δημάρχου Αθηναίων. Ποιος θυμάται την προεκλογική του υπόσχεση για δημιουργία χώρων πράσινου με χορηγίες ιδιωτών; Θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος, ότι «αυτό, έτσι κι αλλιώς, ήταν πολύ ρομαντικό για να εφαρμοστεί, αλλά η ζωή στην Αθήνα βελτιώθηκε σημαντικά επί των ημερών του»· μόνο που θα του έλειπαν τα επιχειρήματα. Η πόλη ζέχνει, η ζωή των κατοίκων της χειροτερεύει, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημάρχου για ανάπλαση χώρων να έχει την ίδια αξία με τα προεκλογικά του φυλλάδια. Η υποστήριξη τέτοιων μεγάλων έργων προϋποθέτει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας των πολιτικών, κεφάλαιο που ο κ. Κακλαμάνης έχει απολέσει. Απομένει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένας από τους λίγους θεσμούς που διατηρεί το κύρος του και δέχεται πολλαπλές επιθέσεις. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε την απάντηση 1.000.000 λαού σε μια αρνητική απάντηση του ΣτΕ και στήλες αναθέματος σε όσους αντιδρούν.

Το πρώτο είναι η παράφραση του αλήστου μνήμης αποφθέγματος «κανένας θεσμός, μόνο ο λαός», που εκστόμισε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο υπάρχει μια προσωπική παράκληση: μήπως μπορούν αυτές οι στήλες να μπουν στη γειτονιά μου, στην Ανω Κυψέλη; Αυτό θα είναι το μοναδικό έργο του. Τι στην ευχή; Ούτε αυτό δεν θα φροντίζει; [Tου Πασχου Μανδραβελη, Η Καθημερινή, 20/01/2009]

No comments: