Thursday, February 19, 2009

Επιτακτική ανάγκη για μέτρα προστασίας του Πηνειού

“Ο Πηνειός ενδέχεται να μην πληροί τους στόχους της Οδηγίας - πλαίσιο για τα ύδατα”, επισημαίνει ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Στ. Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη, που αφορούσε στη μόλυνση του ποταμού στη Θεσσαλία.

Δεδομένου ότι φυτοφάρμακα αλλά και απόβλητα από τυροκομικές και ελαιουργικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή ρυπαίνουν τον ποταμό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ρώτησε την Κομισιόν αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή νέων τεχνολογικών μονάδων κατεργασίας της ελιάς, περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο κ. Δήμας δηλώνει ότι “η Επιτροπή γνωρίζει τα προβλήματα ρύπανσης... τα οποία οφείλονται στις απορρίψεις λυμάτων ή/και στην εντατική γεωργία” και υπογραμμίζει ότι “οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν αναγκαία μέτρα για να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε. το 2015".

“Τα σχέδια διαχείρισης της λεκάνης απορροής και τα προγράμματα μέτρων πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο”, τονίζει ο Επίτροπος Δήμας και επισημαίνει: “Η επιλογή έργων και τελικών δικαιούχων, καθώς και η υλοποίησή τους... εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών”.

Επιτακτική χαρακτήρισε ο Δ. Παπαδημούλης την ανάγκη να λάβουν οι ελληνικές αρχές μέριμνα για τον Πηνειό και δήλωσε: “Οι περιβαλλοντικοί στόχοι και ο χρονικός ορίζοντας που θέτει η Ε.Ε. για την επίτευξή τους είναι πολύ αυστηροί και απαιτούν συντονισμένη δράση των αρμοδίων φορέων, της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών οικονομικών παραγόντων”.

No comments: