Tuesday, February 3, 2009

ΥΜΗΤΤΟΣ: Από δάσος μετατρέπεται σε... αστικό πάρκο!

Ενάμισι χρόνο μετά την τεράστια καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, η κυβέρνηση προωθεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ένας ακόμη πνεύμονας πρασίνου της Αττικής, ο Υμηττός, χάνει το δασικό του χαρακτήρα και μετατρέπεται σε... αστικό πάρκο!

Το σχέδιο ΠΔ πρόκειται σε λίγες μέρες να δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στους φορείς για δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια θα νομοθετηθεί. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με πρόσχημα τη διευθέτηση των παρανομιών και αυθαιρεσιών που έγιναν στο βουνό τις τελευταίες δεκαετίες (αναψυκτήρια - βίλες, καταπατήσεις κ.ά.) με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γίνεται προσπάθεια να καταστρατηγηθεί πλήρως ο δασικός χαρακτήρας του.

Μεταξύ των άλλων, το σχέδιο του ΠΔ τεμαχίζει το βουνό σε 9 ζώνες, αντί για δύο που υπήρχαν μέχρι τώρα), ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι:

  • Χωροθετούνται ή νομιμοποιούνται χρήσεις εγκαταστάσεων (π.χ. εκπαιδευτήρια).
  • Παγιώνει ή και επεκτείνει ασύμβατες με την ύπαρξη του δάσους χρήσεις (κεραίες, στρατόπεδα, λατομεία, χωματερές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα κ.ά.).
  • Ανοίγει ο δρόμος για να χωροθετηθούν και άλλες εμπορικές χρήσεις (π.χ. αναψυκτήρια, περίπτερα αναψυχής κ.ά.) στον ορεινό όγκο.
  • Επιχειρείται να νομιμοποιηθούν ως κοινωφελείς εγκαταστάσεις που έχουν ήδη κριθεί από το ΣτΕ ως παράνομες (γραμμές μεταφοράς ρεύματος, κέντρο υψηλής τάσης ΔΕΗ κ.ά.)
  • Με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού επεκτείνει διάφορες χρήσεις (π.χ. νεκροταφεία).
  • Νομιμοποιεί την επέκταση της Αττικής Οδού ως Ανατολική Λεωφόρο Υμηττού, ενώ αν και χαρακτηρίζει το Γουδί ως Μητροπολιτικό Πάρκο, αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για την εμπορευματοποίησή του μέσω άλλου ΠΔ.

Με ανακοίνωσή της η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής τονίζει μεταξύ άλλων ότι όλα αυτά τα «θεωρεί ως ενέργεια εχθρική για το τελευταίο όρθιο δάσος του Λεκανοπεδίου και έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα».

No comments: