Wednesday, March 11, 2009

Τα όξινα νερά των ωκεανών απειλούν τη θαλάσσια ζωή

The Guardian

  • Οι χημικές μεταβολές που καταγράφονται στα θαλάσσια ύδατα ασκούν ισχυρότατες πιέσεις στα οικοσυστήματα των ωκεανών και πιθανώς να προκαλέσουν τον αφανισμό πολλών ειδών. Η ρύπανση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνει την οξύτητα των υδάτων τόσο γρήγορα, ώστε τις επόμενες δεκαετίες πιθανώς να ξαναδούμε στον πλανήτη μας συνθήκες όμοιες με αυτές της εποχής των δεινοσαύρων.

Η οξέωση των υδάτων -όπως ονομάζεται- προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα εργοστάσια και οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τελικά διαλύεται στους ωκεανούς. Η μελέτη του πανεπιστημίου του Μπρίστολ θα παρουσιαστεί στην ειδική διάσκεψη για την κλιματική μεταβολή, που άρχισε χθες στην Κοπεγχάγη.

Η σύνοψη που δόθηκε στον Guardian προβλέπει ότι η οξύτητα των υδάτων στους ωκεανούς θα αγγίξει «επικίνδυνα» επίπεδα και οι συνέπειες για τους θαλάσσιους οργανισμούς και ιδιαίτερα όσους σχηματίζουν κέλυφος θα είναι καταστροφικές. Οι ερευνητές συνέκριναν τη σημερινή ταχύτητα oξέωσης των ωκεανών με την προϊστορική απελευθέρωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και που κατά τους γεωλόγους προκάλεσαν τον αφανισμό όσων θαλάσσιων οργανισμών ζούσαν σε μεγάλα βάθη.

Οι ερευνητές του Μπρίστολ επισημαίνουν ότι επειδή η ταχύτητα οξέωσης υδάτων παρελθόντος και παρόντος είναι συγκρίσιμη και στο παρελθόν υπήρξε πλήρης αφανισμός κάποιων οργανισμών, είναι πιθανό ότι η σημερινή κατάσταση της θάλασσας θα επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μέλλον των ωκεανών είναι δυσοίωνο, εφόσον εξακολουθήσει η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα με τους ίδιους ρυθμούς.

No comments: