Wednesday, April 15, 2009

Ευρωπαϊκή κριτική για τον Ασωπό

  • Δριμεία κριτική για τη συνεχιζόμενη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό άσκησαν στην ελληνική Πολιτεία ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ απάντησαν με αυστηρές συστάσεις στην προσπάθεια του γγ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελου Μπαλτά να υποβαθμίσει το όλο θέμα.
  • Στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν τη Μεγάλη Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού - στο οποίο συμμετείχε και ο ΣΚΑΪ - ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ στην ελληνική πολιτεία για τη στάση της απέναντι στο μείζον θέμα της ρύπανσης του Ασωπού. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα και Διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Γιωτάκος, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Πολιτεία παραβιάζει τη νομοθεσία σχετικά με τα ύδατα, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει στην Επιτροπή ελλιπή στοιχεία.

  • Επίσης, η πρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι τόνισε ότι το πρόβλημα του Ασωπού είναι ευρωπαϊκό. Υπόλογη η Ελλάδα. Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Γιωτάκος, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια είναι υπόλογη αναφορικά με την ενημέρωση που παρέχει στην ΕΕ. Όπως είπε η Ελλάδα δίνει ελλειπή στοιχεία στην ΕΕ για το θέμα του Ασωπού και εδώ και δύο χρόνια είναι υπόλογη για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια νερά. Επίσης είπε, ότι η Κομισιόν θα θεσπίσει όρια για το εξασθενές χρώμιο στα ύδατα, αναθεωρώντας την υπάρχουσα οδηγία, καθώς νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι το εξασθενείς είναι πολύ πιο τοξικό, απ΄ ότι αρχικά υπολογίζονταν.
  • Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ο κ. Μπαλτάς επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της μόλυνσης με το εξασθενές χρώμιο λέγοντας ότι η βλαβερή ουσία δεν έχει ανιχνευτεί στα επιφανειακά νερά του Ασωπού και πως ό,τι έχει ανιχνευθεί είναι απομεινάρι από το παρελθόν των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο δικηγόρος και μέλος του κόμματος «Δράση», Γιάννης Κτιστάκης, τόνισε ότι την ευθύνη για τη μόλυνση του Ασωπού δεν την έχουν μεμονωμένοι φορείς και ότι το κράτος έχει την κεντρική ευθύνη απέναντι στους πολίτες.
  • Είπε ακόμα, ότι η ημερίδα στις Βρυξέλλες έδωσε την ευκαιρία σε όσους μάχονται για την προστασία του Ασωπού να αποκτήσουν ισχυρούς συμμάχους, που έχουν και τη γνώση ώστε να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος, αλλά και τη δύναμη ώστε να μπορέσουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης η πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η Κομισιόν ουσιαστικά ζητά τη συνδρομή των απλών πολιτών, καθώς καλεί όποιον πολίτη έχει τεκμηριωμένα στοιχεία, σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού, να ενημερώσει την Επιτροπή.

Πηγή: ΣΚΑΪ 100,3

No comments: