Monday, June 29, 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανθρώπινη αλυσίδα για τη σωτηρία του δάσους

  • Σε κινητοποίηση καλεί την ερχόμενη Κυριακή η Επιτροπή Αγώνα Φορέων

Πορεία και συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του περιαστικού δάσους πραγματοποιεί την Κυριακή 5 Ιούλη στις 10 το πρωί με χώρο συγκέντρωσης την πλατεία «Χαρίλαος Φλωράκης» (πλατεία ζωολογικού κήπου Σέιχ Σου) η Επιτροπή Αγώνα Φορέων για την πυροπροστασία και την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Οπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, στις 22 Ιούνη σε σύσκεψη φορέων της πόλης που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Τώρα» και των άλλων δημοτικών αγωνιστικών παρατάξεων του νομού Θεσσαλονίκης καθώς και των συλλόγων γυναικών μελών της ΟΓΕ, αποφασίστηκε από την επιτροπή φορέων που σχηματίστηκε, μαζί με την παραπάνω εκδήλωση στο Σέιχ Σου, να γίνουν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, καθώς και να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και σε συνοικίες.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής φορέων, ο Γ. Βούρτσας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολίχνης, για να λυθούν τα προβλήματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης χρειάζεται μια πολιτική που να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να παλέψει για να επιβάλει άμεσα:

  1. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε.
  2. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοπεδικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία. Μόνο τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν βιώσιμα δάση και μετά την όποια αναδάσωση προκύψει. Εφόσον διατηρείται η ιδιοκτησία, ποιος μας λέει ότι μετά από 5 και 10 χρόνια δε θα ξαναγίνουν εμπρησμοί;
  3. Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι ο νόμος 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατ. στρέμματα δάσους τα οποία χαρακτήρισε χορτολιβαδικά και του ΠΑΣΟΚ του 1987 που αποχαρακτήρισε 45 εκατ. στρέμματα δάσους και τα είπε βοσκοτόπια.
  4. Αμεση αντιμετώπιση με τεχνικά έργα και μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του περιαστικού δάσους.
  5. Λεπτομερής σχεδιασμός αναδάσωσης, διαχείρισης του περιαστικού δάσους και αντιπυρική προστασία.
  6. Αμεση εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου, απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.
  7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη, επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.

Επίσης, αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας, άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης κλπ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν ο Γιάννης Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και η Ηλέκτρα Ραΐζη, εκ μέρους της ΟΓΕ. [Ριζοσπάστης, 30/6/2009]


No comments: