Monday, June 22, 2009

Περιμένοντας να έρθουν τα ελικόπτερα...

Στην κόψη του ξυραφιού η Πυροσβεστική, κατάφερε φέτος ασθμαίνουσα να εξασφαλίσει τα ελικόπτερα που χρειάζεται για τη δασοπυρόσβεση, τα οποία εντάσσονται σταδιακά στον στόλο της. Την προσεχή Τρίτη, ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων θα αριθμεί τα 12, και τα 15 έως τέλος του μήνα. Βασικό αίτιο της καθυστέρησης για την ενοικίαση, θέμα που «πυροδοτήθηκε» μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα είναι –σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής– η γραφειοκρατία, και το μεγάλο χρέος που «κουβαλάει» η υπηρεσία από το 2007.

Το οξύτατο πρόβλημα της Πυροσβεστικής καταγράφηκε το τραγικό καλοκαίρι του 2007, όταν το κόστος ενοικίασης για τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης εκτοξεύτηκε από τα 30 εκατομμύρια ευρώ στα 60 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν και τα χρήματα του προϋπολογισμού για το 2008. Το έλλειμμα μεταφέρθηκε σαν ντόμινο για τον επόμενο χρόνο και οι εταιρείες ενοικίασης κλήθηκαν φέτος να διαθέσουν τα ελικόπτερα στην Πυροσβεστική χωρίς να έχουν εισπράξει τα περυσινά χρήματα. Και αυτό, την ώρα που ο φετινός προϋπολογισμός για τα εναέρια μέσα είναι μικρότερος από τις ανάγκες της αεροδασοπυρόσβεσης, με βάση τα όσα είχε αιτηθεί το αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Για την κάλυψη αυτού του ποσού, και ενώ οι δύο βασικές εταιρείες ενοικίασης ελικοπτέρων άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά για την αποπληρωμή του χρέους, το υπουργείο Οικονομικών εκχώρησε έκτακτο κονδύλι περίπου 10 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2009, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δεσμεύτηκαν για την αποπληρωμή και του υπολοίπου ποσού εντός του μήνα. Ειδικότερα, επρόκειτο για χρέος περίπου 13,5 εκατ. ευρώ για τα ελικόπτερα «Ericsson» και 15,5 εκατ. ευρώ για τα ρωσικά «Scorpion».

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αρνείται κατηγορηματικά τη σχέση του χρέους με την καθυστέρηση παράδοσης των μέσων, παρά το γεγονός ότι ακόμα και χρονικά, η παράδοση των ελικοπτέρων συμπίπτει με την αποπληρωμή. Ειδικότερα, σήμερα στη διάθεση της Πυροσβεστικής βρίσκονται 9 ελικόπτερα: 4 της «Ericsson» (δύο από τα οποία παραδόθηκαν λίγες ημέρες πριν) και 5 της «Scorpion». Δύο ακόμα ρωσικά ελικόπτερα θα παραδοθούν την Τρίτη. Ανώτατο στέλεχος του υπ. Εσωτερικών παραδέχθηκε στην «Κ» ότι υπήρξε προσπάθεια εκ μέρους του υπουργείου να μειώσει το κόστος για τις ώρες πτήσης πέραν του «βασικού πακέτου» για τα ελικόπτερα μεσαίου τύπου της «Scorpion».

Η φετινή καθυστέρηση στην υπογραφή ενοικίασης ελικοπτέρων πυρόσβεσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έπρεπε να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις ύστερα από τέσσερα χρόνια, με την ανάλογη γραφειοκρατική καθυστέρηση. Καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων προέκυψαν, μεταξύ άλλων, καθώς η εταιρεία Scorpion δεν έστειλε έγκαιρα συμπληρωματικές πληροφορίες για τις προδιαγραφές των «μεσαίου τύπου» ελικοπτέρων, όπως ζήτησε η επιτροπή αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να μην επικυρωθεί εγκαίρως και η τελική σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  • Αναδασώσεις για τα «μάτια του κόσμου»

Οσο οι πυρκαγιές και τα στρέμματα δάσους που καταστρέφονται αυξάνονται, τόσο ο αριθμός των δένδρων που φυτεύονται στις καμένες εκτάσεις, οι αναδασώσεις δηλαδή, μειώνονται. Μάλιστα, ακόμα και αυτές που τελικά γίνονται, συχνά είναι για τα «μάτια του κόσμου», αφού τα δένδρα φυτεύονται αλλά με λάθος τρόπο σε λάθος εποχή, οπότε στη συνέχεια ξεραίνονται. Χαρακτηριστικά, ενώ το 1995 φυτεύτηκαν 33.204 στρέμματα δάσους, το 1996 ο αριθμός «έπεσε» στα 19.631 ενώ το 2006 και το 2007 αναδασώθηκαν μόνο 10.735 και 10.920 στρέμματα αντιστοίχως. Ο λόγος; Η έλλειψη κονδυλίων αλλά και έρευνας. Μετά τις πυρκαγιές οι πιστώσεις εξαντλούνται στο να γίνουν τα αναγκαία, βέβαια, αντιπλημμυρικά έργα. Οσο για τις αναδασώσεις, επικρατεί η αντίληψη πως το δάσος θα αναγεννηθεί από μόνο του.

«Η αντίληψη αυτή είναι σε πολλές περιπτώσεις σωστή, αλλά το θέμα είναι σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει αυτή η αναγέννηση. Αν σας πω ότι σε μερικές εκατοντάδες χρόνια τα στρέμματα που κάηκαν στον Υμηττό θα έχουν ξανά την ίδια βλάστηση, σας αρκεί;» εξηγεί ο κ. Μιχάλης Στογιάννος, πρόεδρος των εργοληπτών έργων Πρασίνου. Οπως επισημαίνει, σε σχέση με τις αναδασώσεις, χρησιμοποιείται η πρακτική που ίσχυε πριν από τριάντα χρόνια. «Δεν γίνεται έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ποια φυτά, πού, πώς και πότε».

Του Κωστα Ονισενκο, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/6/2009

No comments: