Thursday, June 25, 2009

Microsoft: Ριζοσπαστικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Επεξεργάζεται πρόγραμμα 9 δισ. δολαρίων

Δεν αρκεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λέει ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της Microsoft Γκρεγκ Μάντι και τονίζει ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με τον τερματισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή ριζοσπαστικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής ενέργειας, μπορούν να είναι η λύση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος της Microsoft,για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών με στόχο την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μάντι επισήμανε ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι πολύ πιο εξοικειωμένη με την έννοια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ότι θα έπρεπε να είναι με την ανάγκη της μηδενικής εκπομπής αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για το κλίμα σε μαζικό επίπεδο, ενώ τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προετοιμάζονται να διαπραγματευτούν το νέο σύμφωνο του Κιότο που θα τεθεί προς συζήτηση στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα οι συζητήσεις για την εφαρμογή ηλιακής ή η αιολικής ενέργειας καθώς και άλλες μορφές "καθαρής" ενέργειας είναι ζητήματα που κερδίζουν έδαφος καθημερινά.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Γκρέκ Μάντι ο μόνος και πιο γρήγορος τρόπος για να περιοριστεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι άλλος από την πλήρη διακοπή εκπομπών αερίων.

Ο Μάντι μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτο Ηλεκτρισμού Έντισον, παρουσίασε ένα πρόγραμμα για τους καταναλωτές με το οποίο θα μπορούν να ελέγχουν το πόση ενέργεια καταναλώνουν τα νοικοκυριά τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους δίνονται συμβουλές για το πως θα μπορούν να περιορίσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού .

Επίσης υποστήριξε πως είναι αναγκαία η ταχύτατη ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ενός ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού στη γη.

To τμήμα έρευνας της Microsoft, το οποίο έχει στη διάθεσή του κονδύλι 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επεξεργάζεται μια καινοτόμα μορφή πυρηνικής ενέργειας.

"Φανταστείτε σε δέκα χρόνια από σήμερα να έχουμε όλη την πυρηνική ενέργεια που χρειαζόμαστε, που δεν θα σχετίζεται με στρατιωτική χρήση, το κόστος των καυσίμων θα είναι σχετικά φθηνό και δεν θα υπάρχουν απαιτήσεις επανεπεξεργασίας τους. Θα πρόκειται για κάτι το εντυπωσιακό, θα είναι η βέλτιστη λύση" είπε με έμφαση ο Γκρέγκ Μάντι.

  • enet.gr, 12:13 Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

No comments: